Na čardaku


Dobro poznajem Hajrudina, znam da je iz stare plejade Gračaničke raje, sjećam ga se iz mlađih dana. Uvijek dotjeran i gospodin brate. Znao sam da potiče iz Šljedovića i dosta puta prošao ispod njegovog čardaka a nisam navratio. Gledao sam iz daljine njegov čardak i pitao se zašto je građevina baš onako građena? Kad pogledaš odozdo sa ceste doima te slika zamka.

 


 

NA ČARDAKU

 

Kada sam nedavno posjetio Šljedoviće, u drustvu sa zamjenikom Načelnika opštine gos.Uzeirom Kurtićem, iskoristili smo priliku pa posjetimo našeg povratnika Hajrudina Ajanovića.
 
Dobro poznajem Hajrudina, znam da je iz stare plejade Gračaničke raje, sjećam ga se iz mlađih dana. Uvijek dotjeran i gospodin brate. Znao sam da potiče iz Šljedovića i dosta puta prošao ispod njegovog čardaka a nisam navratio. Gledao sam iz daljine njegov čardak i pitao se zašto je građevina baš onako građena? Kad pogledaš odozdo sa ceste doima te slika zamka. Danas sam dobio odgovor na to pitanje. Naš Hajrudin uživa u tom stilu gradnje i voli širinu. A širine ima zbilja dosta. Imanje koje smo danas posjetili je u komadu od 80 dunuma, od toga je već 50 dunuma iskrčeno i očišćeno. Svaki dan vrijedno radi i planira kako urediti očevinu sa elanom i entuzijazmom kao da ima 30-tak godina života. Hajrudin ima i dosta godina i dosta je vitalan i pokretan i pun snage i volje za radom i stvaranjem. Zbilja pozitivna ličnost i mnogi od nas možemo mnogo dobroga naučiti od ovog vrijednog i marljivog insana.
 
Pričao je o svom djetinjstvu ovdje,svojoj mladosti,ukratko o svome životu,svojim putovanjima,ali na kraju reče : Ovdje se naj bolje osjećam,nekako mi duša punija, zadovoljnija, svaki slobodan trenutak ostavim na ovom mjestu. Sa čardaka vidim sve,vidim daleko,imam uvijek čistu havu koje se nadišem,beli me i ona ovako čini zdravim.Volio bih kad bi se naši ljudi vratili u većem broju,mnogi kažu, ko je htio da se vrati, vratio se,nemora da znači,vratiće se naši ljudi, nema nigdje rahatluka ko na svom, na babovini, djedovini, na svome topraku.
 
Posjeta je bila kratka ali smo za kratko vrijeme mnogo vidjeli i čuli pozitivnog,.Ovoga puta nije bilo žalbi,pritužbi niti zahtjeva,što je rijetkost.
 
Želimo mu dobro zdravlje,dug život i da mu se ispune svi njegovi planirani zadatci,na njegovom čardaku.
 
 
Selam i pozdrav svim Rogatičanima i Rogatičankama ma gdje bili
 











Komentariši