KUPUS


 

 

 

Evo cijeli dan deveram oko ovog kupusa a sa hatra mi ne silazi Kupus, ali ne “ovaj” nego jedan planinar iz Visegrada, prezivao se Kupus.Neke , nejse, prijeratne godine isli smo na neko orijentaciono takmicenje(Kozarac koliko se sjecam), a za Visegrad se takmicio i Kupus zut, sitan i pomalehan.

 

Cijelo to vrijeme, “Ole” Sajbuba, odakle god naidje, poklopi ga saketinom po ledjima i na svojstveni nacin zagalami “Dje si Sjekira”.A on onako malehan u cudu ga gleda, pa mu ko odbrusi “Sta ti je hajvanu, ne prezivam se ja Sjekira ja sam Kupus.Na to ce Ole u istom tonu “Ma isto ti je to jarane, i jedno i drugo ide u supu, jal iza supe”. “Kupus, Sjekira, Ole Sajbuba”, ima li veze ,nema, nejse, ja privedoh ovaj pomalo dosadni posao kraju.

A valjace kupus je zdrav i crveni i zeleni ima puno vitamina C (kuhanjem se gubi), kalcija, fosfora, kalija, zeljeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mlijecne kiseline, karotena, vitamina E, K i B grupe. Samo u kiselom kupusu prisutan je i vitamin U, blagotvoran kod cira na zelucu.

Buduci da se ljekovitim svojstvima kupusa, premda su i znanstveno potvrdjena, ne koristimo dovoljno, evo podsjetnika na neka od njih. Sirovi i kiseli kupus sprecava avitaminozu, lijeci sluznicu probavnih organa te stiti od raka dojke. Obilje mineralnih tvari i kalija potice izlucivanje vode te lijeci bolesti nastale poremecenom izmjenom tvari (giht i reumu), a sumpor kupusu daje antisepticno djelovanje.

I kupus i blagi rasol pomazu kod kronicnog zatvora. Svjezi i zdravi listovi koriste se za obloge. Treba ih oprati, osusiti, ukloniti zadebljane dijelove, omeksati te prije stavljanja na bolno mjesto malo zagrijati. Listovi se ucvrste zavojem. Oblozi pomazu kod bronhitisa i astme (treba ih drzati preko noci), apscesa, cireva, dermatoza, rana, opeklina, uboda kukaca te modrica. Prije stavljanja obloga ranu ili cir ocistite blagim alkoholom ili cajem od kamilice. Oblozi se stavljaju i na podrucje trbuha kod razlicitih bolova, upala i proljeva. Korisni su i kod upale maternice i preobilnih menstruacija.

Svjezi sok kupusa pomaze kod bronhitisa (s medom), bolesti crijeva, cira na zelucu, probavnih tegoba, kaslja, promuklosti, mamurluka, slabokrvnosti… Sok djeluje samo ako je svjez. Dobijemo ga tako da kupus (500 g) ocistimo, naribamo, malo posolimo i stavimo da odstoji. Masu ocijedimo kroz dvostruku gazu i dodamo malo limunova soka. Uzima se izmedju obroka.

Kiseli kupus treba jesti nekuhan.Kuhanjem gubi veci dio ljekovite mlijecne kiseline te moze izazvati plinove i grceve. Kiseli kupus obiluje kalcijem. Nekuhan, odlican je i protiv avitaminoza; kod krvarenja sluznice i koze te kod opce slabosti treba ga jesti svaki dan. Ljekovitiji je ako se pri kiseljenju doda lisce vinove loze, grozdje, kriske dunje i jabuka, kukuruz, kumin i komorac te malo soli.

 

Eto, toliko, recept je jednostavan a imate ih sijaset na internetu pa kako kome pase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši