Izbor sportiste 2012 – Predstavljamo: Kemal Mešić (atletika)

Kemal Mesic Kemal Mesic of Bosnia and Herzegovina competes in the Men's Shot Put qualification on Day 7 of the London 2012 Olympic Games at Olympic Stadium on August 3, 2012 in London, England.

Godina na isteku svakako je najuspješnija za Kemala Mešića, koji je našu zemlju predstavljao i na Ljetnim olimpijskim igrama u Londonu zahvaljujući ostvarenoj A normi sa rezultatom 20,71. Iako mu je matični klub AK Sarajevo, Mešić se ove godine proslavio kao član atletskog tima Univreziteta Florida (SAD). Zlatnu medalju osvojio je na Međunarodnom dvoranskom atletskom mitingu u Birmingemu. Isti uspjeh ponovio je i na Međunarodnom dvoranskom atletskom mitingu Koledž Stejšn (SAD), te Prvenstvu univerziteta jugoistočne Amerike u Leksingtonu. Na Međunarodnom dvoranskom atletskom mitingu u Albukuerkueu (SAD) okitio se srebrom, a bez medalje nije ostao ni na Sveameričkom univerzitetskom dvoranskom prvenstvu u Nampi (SAD).

 

 

Izbor sportiste 2012 – Predstavljamo: Kemal Mešić (atletika)

 

Kemal Mešić rođen je 4. avgusta 1985. godine u Rogatici. Ljubav prema atletici rodila se još u djetinjstvu pa je kao sedmogodišnjak pokazivao određene sklonosti i potencijal za “kraljicu sportova”

U gradnji karijere vrhunskog bacača kugle, čije plodove danas ubire izvrsnim rezultatima na jakim mitinzima u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje živi, pomogao mu je otac i trener Fuad Mešić. Godina na isteku svakako je najuspješnija za Kemala Mešića, koji je našu zemlju predstavljao i na Ljetnim olimpijskim igrama u Londonu zahvaljujući ostvarenoj A normi sa rezultatom 20,71. Iako mu je matični klub AK Sarajevo, Mešić se ove godine proslavio kao član atletskog tima Univreziteta Florida (SAD). Zlatnu medalju osvojio je na Međunarodnom dvoranskom atletskom mitingu u Birmingemu. Isti uspjeh ponovio je i na Međunarodnom dvoranskom atletskom mitingu Koledž Stejšn (SAD), te Prvenstvu univerziteta jugoistočne Amerike u Leksingtonu. Na Međunarodnom dvoranskom atletskom mitingu u Albukuerkueu (SAD) okitio se srebrom, a bez medalje nije ostao ni na Sveameričkom univerzitetskom dvoranskom prvenstvu u Nampi (SAD). Trenutno najbolji bh. bacač kugle nastupio je i na Međunarodnom atletskom mitingu u Tusonu, gdje je bio srebrni. Učešće na najvećoj sportskoj smotri na planeti, Ljetnim olimpijskim igrama u Londonu, završio je na 24. mjestu od 42 učesnika, dok je godinu okončao na 19. poziciji IAAF rang-liste. Iako mu je kugla glavna disciplina, Mešić nastupa i u bacanju diska, gdje mu je najbolji lični rezultat 58,02.

 

“Biti među troje najboljih sportista u svojoj zemlji, svakako je velika čast za svakog sportistu. Lijepo je biti dio sportske elite, ali je to ujedno i velika obaveza, jer sada moram biti još bolji. Zahvaljujem žiriju i organizatorima što su sportistima BiH omogućili jednu ovakvu manifestaciju, koja nam daje priliku da naš trud na kraju godine bude ovjenčan priznanjima i da bude javno spomenut i naglašen”, rekao je Kemal Mešić.

Naš najbolji atletičar do sada je učestvovao na dva evropska prvenstva i jednom svjetskom. U svom vlasništvu ima i titulu vicešampiona Balkana, a trostruki je prvak SAD.

Svečana manifestacija 12. tradicionalnog izbora najboljeg sportiste BiH u 2012. godini u organizaciji “Nezavisnih novina” i BHRT-a biće održana 12. decembra u sarajevskom hotelu “Holiday Inn”, s početkom u 21 čas, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Ivica Osim, a partner izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucije. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Komentariši