Izbor sportiste 2012 BiH

Kemal Mešić bio u užem izboru za sportistu godine (među tri najbolja), a Edin Branković dobitnik nagrade za fer-plej…


 

 

 

 

 

Izbor sportiste 2012

 

 

 

Kemal Mešić bio u užem izboru za sportistu godine (među tri najbolja), a Edin Branković dobitnik nagrade za fer-plej…

 

Manifestacija je i ove, kao i prethodnih godina, održana pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, odnosno predsjedavajućeg Nebojše Radmnanovića, te uz podršku Ministarstva civilnih poslova i partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH…

 

Plivačica Ivana Ninković i košarkaš Mirza Teletović najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2012. godinu.

 

Osim Teletovića, u uži izbor kandidata za najbolje bh. sportiste ušli su još fudbaler Vedad Ibišević i atletičar Kemal Mešić. Ipak, Teletovićev put ka “Eurobasketu 2013” u Sloveniji sa bh. reprezentacijom i odlazak u NBA ligaša Bruklin Netse donijeli su prevagu kapitenu našeg državnog tima. Zbog klupskih obaveza Teletović nije bio u mogućnosti doputovati u Sarajevu na svečanu manifestaciju, ali se prisutnima obratio putem video-poruke.

 

Pored ove dvije, dodijeljene su nagrade u još 10 kategorija. Žiri je za najboljeg trenera izabrao Aleksandra Petrovića, selektora košarkaške reprezentacije BiH. Priznanje za najbolju ekipu otišlo je Petrovićevim izabranicima, košarkaškoj reprezentaciji BiH, koja se bez većih problema domogla “Eurobasketa 2013”.

 

Nagrada za fer-plej ove godine otišla je u ruke brzoklizača Edina Brankovića, koji je napravio sjajan gest. Svoju sportsku stipendiju u iznosu od 800 američkih dolara mjesečno, koju je trebalo da prima naredne dvije godine ustupio je svojim kolegama, odnosno bh. kandidatima za nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine. S obzirom na to da su njegove pripreme zbog povrede prolongirane, Branković je smatrao da su ta finansijska sredstva trenutno potrebnija drugim bh. sportistima.

 

 

 

Komentariši