Šta znaš, put je put.


 

Sjecam se, bila je zima. Vec ranije pao dogovor. Fahro rah. moj amidza Ibro i ja da idemo tog petka u Rudo. Prava zimska idila. Pada snijeg a vec ga i po putu ima haj, haj.

 

Svratih se u nas dom s posla a oni vec cekaju. Reko, da popijem kahvu pa put pod noge. Jok, oni zagalamise da mi idemo, vec ce i aksam i da su oni sve spakovali za puta. Ubacise nake kese i torbe u gepek a jednu kesu i pletenku u auto.

Pitam, sta je to, a oni meni: ” Neka nek se nadje, sta znas put je put.” Ponovo priupitah Fahru rah.: “ Ama kaka je to pletenka!” a on ce ti name: “Ama posrana, eto kaka je, ponio zetu da popije moje mahsuzije.” I jos doda:” Ti neces ni kapi probati, vidi kakav je put i jos pada pa da nas dje sturis.” Ma ljudi moji nisam nista jeo imate li ista da usta stavim, sav drhtim.

Oni su vec raskarvanjili pozadi. Oba sjede nazad a izmedju njih meze i ona pletenka. Napekli oni teletine jal him je hadz spremo i u nakoj podubokoj ciniji i onaj saft udara po onoj ciniji. Ama Ibro umocider u taj saft i dodaj mi da malo okusim nebili se razhavizo. Kako masismo Ustipracu okrenusmo prema Medjedji umanji snijeg padati a cesta cistija i manje snijega po njoj.

Vjecaju oni bil ja smio sad probati mahsuziju i odluka pade, jedan gitljaj. Proturise mi plasticnu casu i dopola nasuta mahsuzijom. Bogami ja u cugu progutah onaj dobar gutljaj, malo se namrstih i dodah gas. Ama pozelio ja dijete i zenu pa samo da hairli stignemo. Znam ja da mene ceka i ice i pice. Domalo pjesma. Propjevase moji saputnici. Sad mi cesce dodaju i onu plasticnu sa mahsuzijom a i one teletine a ja sve vicem umocider.

 

Kad bijahosmo poblizu Rudog, negdje dole cusmo i ezan jacijski, vice mi Fahro, razvuci Irfo razvuci da jos koju popijemo. Bogami je ovo puno zetu da nosim. Razvukoh malo i eto nas pred hotel. Stani der ovde da idemo na kahvu pa cemo kuci. Ja nescedoh s njima.

Izadjose s pletenkom u ruci i pravo u hotel a ja jos stotinjak metara dalje u zagrljaj mojim najdrazim. Sutradan saznadoh kako zavrsi ona njihova kahva al necu dalje samo je bilo veselo, al dali sta od one mahsuzije stize na adresu nikad mi nisu rekli.

 

Jah Boze dragi ja fina vakta bi.

Komentariši