Osman i Nezira Hurko obilježili 64. godišnjicu braka

89-godišnji Osman i 82-godišnja Nezira Hurko  su prije mjesec obilježili 64. godišnjicu braka. Osman i Nezira imaju petero djece, osmero unučadi te isto toliko i praunučadi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bračni par iz Rogatice prije mjesec proslavio godišnjicu braka

Na rehabilitaciju u Fojnicu nedavno je došao bračni par iz Rogatice, 89-godišnji Osman i 82-godišnja Nezira Hurko koji su prije mjesec obilježili 64. godišnjicu braka. Osman i Nezira imaju petero djece, osmero unučadi te isto toliko i praunučadi.

Velika neimaština

– Oženio sam se 17. novembra 1949. godine u Kozićima kod Rogatice. Teška su vremena bila jer je nakon Drugog svjetskog rata vladala velika neimaština, ali svjedeno je meni opet bilo dosta cura mušterija. Pred Nezirinim babom hafiz ef. Ragibom Kozićem učio sam u mejtefu, tako sam je i upoznao, a ašikovali smo skoro godinu. Kad sam se ženio, u stavovima je bilo dvadesetak konjanika, a veslje je trajalo tri dana – kaže Osman.

Dodaje da su njegova kuća i imanje gorjeli u dva rata, Drugom svjetskom i ovom posljednjem, kravavom pa je dva puta počinjao ispočetka.

– Radio sam teške poslove. Malo sam pušio, doktor mi je rekao da prestanem, poslušao sam ga i zdravlje me dobro služi. Malo sam i pio, ali nikad nisam “bihuzurio gospoju”, čak me je više voljela kad sam koju cugnuo. Hvala Bogu, lijep život smo zajedno proveli – kazuje nam Osman.

Vozi automobil

Nezira nam se pohvalila da je i sada vitalna i da vozi automobil.

– Fino i složno smo živjeli i živimo. Tri kuće smo napravili. Poslije onog rata kupili smo šivaću mašinu i dosta nam je nafake donijela, od toga smo živjeli. Pola života smo živjeli na selu, pola u gradu. Kad su djeca porasla, bilo je lakše, a i danas nas slušaju i pomažu. Poželjela bih svakom da živi lijepo i složno kao što smo i mi živjeli – poručuje Nezira.

Recept za vitalnost

Nezira Hurko ističe da na njihovo zdravlje i vitalnost sigurno ima utjecaj i način ishrane.

– Otkako živimo zajedno doručkujemo slatko mlijeko i namaz, maslo i domaći pekmez. Svako meso sam uvijek kuhala i prvu vodu prosipala, nikad nismo pekli meso nego samo kuhali. Nisam nikad hranu previše mastila, to bi svima preporučila kao recept za dug život – objašnjava Nezira.

AVAZ

Komentariši