Prof.dr.Smajil Durmišević osvojio DRUGU NAGRADU

 ove godine, tradicionalno, održan je u Japanu. INTERNATIONAL MAINICHI HAIKU CONTEST 2012, jedno od tri najveća haiku takmičenja u Japanu i u svijetu. Sudije u žiruju ovoga takmičenja su ugledni univerzitetski profesori svjetske komparativne književnosti. Naš sugrađanin prof.dr. Smajil  Durmišević, je osvoio drugu nagradu i u tom rangu prvu poziciju!  On je jedini nagrađeni haiku pjesnik na ovim takmičenjima u historiji Bosne i Hercegovine.


 

 

 

 

 

REZULTATI:

INTERNATIONAL MAINICHI HAIKU CONTEST 2012

Prof.dr.Smajil Durmišević osvoio DRUGU NAGRADU

I ove godine, tradicionalno, održan je u Japanu. INTERNATIONAL MAINICHI HAIKU CONTEST 2012, jedno od tri najveća haiku takmičenja u Japanu i u svijetu. Sudije u žiruju ovoga takmičenja su ugledni univerzitetski profesori svjetske komparativne književnosti.

Naš sugrađanin prof.dr. Smajil  Durmišević, je osvoio drugu nagradu i u tom rangu prvu poziciju!  On je jedini nagrađeni haiku pjesnik na ovim takmičenjima u historiji Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj i organizator ovoga takmičenja svjetskog renomea, na engleskom i francuskom jeziku, je Mainichi Daily News, novine  s tradicijom od 140 godina. Svakodnevno, također, Mainichi objavljuje po jedan haiku na engleskom jeziku, a radove šalju pjesnici iz cijelog svijeta na engleskom jeziku. I u ovoj kategoriji je  objavljen jedan haiku dr.Smajila Durmiševića 31.01. 2012.

INTERNATIONAL MAINICHI HAIKU CONTEST organizira se jednom godišnje, na engleskom i francuskom jeziku, i jedan je od tri najveća godišnja, međunarodna natječaja u Japanu, uz natječaj Itoen i Kusamakura. Navedene nagrade odnose se na nagrađene haiku zapise na oba jezika. 

Sudije na INTERNATIONAL MAINICHI HAIKU CONTEST 2012, bili su: Toru Haga, međunarodni autoritet za komparativnu književnost. Bivši je predsjednik Kyoto Sveučilšta za umjetnost i dizajn i Direktor    the Shizuoka Prefectural Museum of Art. Također je profesor emeritus komparativne književnosti pri University of  Tokyo, gdje je doktorirao nakon studija na University of Paris, kao stipendista francuske vlade. Autor je mnogih knjiga i članaka. 

Isamu Hashimoto, stručnjak za poeziju engleskog govornog područja.  On također uređuje svakodnevni odabir haikua u dnevnim novinama.

 Itoen takmičenje svakako ima najveći broj radova, jer prima 6 haikua po jednom pjesniku, no samo na engleskom jeziku, a daje daleko manje nagrada, tako da se ove nagrade smatraju veoma dragocjenima.  Kusamakura i Mainichi su nešto manji natječaji, no obzirom da nagrade dodjeljuju stručnjaci svjetskog renomea, da je natjecanje u zemlji koja je iznjedrila haiku i posudila ga Planetu, osvajanje svake nagrade i pohvale na ovim takmičenjima je važan događaj u životu svakog haiku pjesnika. Osvajanje ovih nagrada znači biti u samom vrhu svjetske haiku scene. Ova nagrada je posebno važna za samoga nagrađenog autora, haiku pjesnika. Ovu nagradu priželjkuju bezbrojni haiku pjesnici diljem svijeta. To znači da je pjesnik i da su njegovi stihovi shvaćeni i priznati kao trajna književna vrijednost tamo negdje daleko, na drugoj valnoj dužini, u nekoj sasma drugoj kulturi.

Na INTERNATIONAL MAINICHI HAIKU CONTEST 2012, dodjeljena je jedna prva nagrada francuskoj haiku pjesnikinji Helene Duc. Dodjeljeno je 12 drugih nagrada, u kojoj kategoriji je dr.Smajil Durmišević osvoio prvu poziciju. Dodjeljeno je i 54 počasnih priznanja, među kojima su dvije hrvatske haiku pjesnikinje.

 Nadamo se da će Zenica i Bosna i Hercegovina prepoznati postignuća našega profesora na svjetskoj haiku sceni, da ćemo ga podržati u njegovim stvaralačkim i izdavačkim postignućima i radovati se njegovim uspjesima, kojima diljem svijeta pronosi časno ime Zenice i Bosne i Hercegovine! 

 

…………………………………………………………………………………………………

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši