Po Batiniću logor u SŠC je bio “prihvatni centar”

Prije nekoliko dana na suđenju Karadžiću, svedočio je ratni predsednik opštine Rogatica Tomislav Batinić čiji se iskaz nije mnogo razlikovao od većine svedoka odbrane koji su negirali zločine srpskih snaga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BATINIĆ: Za početak sukoba krivi Muslimani koji su terorisali srpska sela

 

Prije nekoliko dana na suđenju Karadžiću, svedočio je ratni predsednik opštine Rogatica Tomislav Batinić čiji se iskaz nije mnogo razlikovao od većine svedoka odbrane koji su negirali zločine srpskih snaga.

 

U izjavi čiji je sažetak pročitao optuženi, svedok je naveo da su za početak sukoba krivi Muslimani koji su terorisali srpska sela i vršili nasilje nad civilima, pa je došlo do reakcije Srba. Tokom te reakcije, Rogatica je u julu 1992. godine “oslobođena”, a muslimansko stanovništvo se, kaže, samoinicijativno spuštalo ka centru grada. Smeštani su u zgradu srednje škole koja, po njemu, nije bila logor već prihvatni centar.

 

U kućama prestrašenih Muslimana, sudeći po Batinićevom iskazu, mnogo sigurnije su se osećale srpske izbeglice iz drugih krajeva BiH, koje su po odluci opštinskih vlasti u njih “privremeno” smeštane.

 

Tvrdi da su Muslimani iz “prihvatnih centara” po sopstvenoj želji transportovani na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

 

Tužiteljica Gustafson je u unakrsnom ispitivanju suočila svedoka sa činjenicom da su pred Državnim sudom BiH brojni pripadnici Rogatičke brigade osuđeni zbog zločina nad lokalnim Muslimanima, uglavnom u vezi sa zatočeničkim objektima.

 

Predočila je i dokument u kojem zapovednik Sarajevsko-romanijskog korpusa Tomislav Šipčić opominje komandanta brigade u Rogatici Rajka Kušića da prestane sa “čišćenjem sela, masakrima, divljanjem i maltretiranjem”.

 

Tužiteljica je ukazala i da je Karadžić izdavao upozorenja u kojima poziva na human tretman civila, a u isto vreme je odlikovao pomenute pripadnike Rogatičke brigade koji su činili zločine.

 

Svedok je uglavnom odgovarao da nije znao za zločine i da se u vojna pitanja slabo razume.

IZVOR:  –http://www.sense-agency.com

 

{youtube}2b5_wV9c7Uo{/youtube}

 

 

 

 

Komentariši