Biti sretan


Ponekad kad mi je dosadno citam, pa negdje nadjoh ovaj tekst. Prevod nije bas savrsen ali se moze razumjeti. Ovako ovdasnji covjek vidi srecu. Ovako se bore protiv depresije, dugih zima i arsuz zena.

Svako je odgovoran za svoju srecu

/prevod sa ovdasnjeg jezika/

 Ti si sretan. Medjutim, na ulaznim vratima ti mrak, u hodniku poledica, na autobuskoj stanici te poprskao autobus.

U mislima pocinju da se vijaju tamne misli, sve dotle dok ne dodjes do radnog mjesta. I vec si prihvatio da ti u zivotu sve ide naopako.

Sasvim bespotrbno. Sve je dobro.

Svako je licno odgovoran za svoju srecu. Teskoce niko i nikako ne moze izbjeci, ali sam moze uticati na to kako ce ih prihvatiti.

Ne vjerujem da sam jedini, koji se bori sa svojim razmisljanjima. Naokolo se moze vidjeti puno ljudi cije neraspolozenje buja, za sta uglavnom optuzuju druge, ili to prihvataju previse ozbiljno, tako da zivot postaje tesko podnosljiv.

U drustvu se to manifestvuje; u vidu depresije, samoubistava, raznih stresova, sto se na kraju pretvara u mrznju.

Obicaj je u tom slucaju optuzivati; da propada dobrostojeca drzava, da su nesnosljivi zahtjevi na poslu, strance, strogu zenu, ili dugu zimu, -uvijek nekog i nesto, sto te sprecava da budes sretan.

Sta ako je to vlastita krivica?

Nas sviju, koji ne znamo da sami sebe usmjerimo.

Tvoj izbor odlucuje, hoces li to prihvatiti kao mrak ili ne. Vlastito razmisljanje je tesko skolovati. Nekom u tome pomaze dobar odgoj, nekom vjera. Kad se ja suocim sa tim, moje znanje iz psihologije je dovoljno da krizu samo produbi. Kad na kraju ipak shvatis, onda dolazis do zakljucka da su ta rjesenja sasvim jednostavna, rjesenja koja svako zna: otmi se, ne sahranjuj mrznju u sebe, budi zahvalan, oprosti, ne daj da to ovlada tobom. Pomiri se s tim, na sta ne mozes uticati. Baci se na ono na sta mozes. Prihvati nacelo ”to je zivot”.

Zivi pozitivan zivot, to je najvise sto mozes sebi uciniti. To se takodje prenosi i na tvoju okolinu. To sve moze ici dobro ako znas kontrolisati sebe. Na poslu ce biti sve dobro ako sebe licno usmjeravas. Kad shvatis svoja razmisljanja, osjetices i razvoj drugih sposobnosti. Dobre vodje su u stanju pomoci porodici, sportskom drustvu, firmi pa i drzavi.

Ovdje se moze okriviti i drustvena zajednica. U skoli ucimo puno predmeta ali ne i psihologiju koja bi nam mogla pomoci u svakodnevnim izazovima u vlastitom zivotu.

 

Komentariši