Selvir izrađuje košnice u obliku džamije

 

Ratni vojni invalid Selvir Čolić, ranjavan četiri puta, zbog nezaposlenosti je bio prinuđen raditi teške fizičke poslove da bi prehranio porodicu. Međutim, kako je finansijska kriza bila sve veća, a posla sve manje, odlučio se zajedno s prijateljem, također demobilisanim borcem Armije RBiH Šefikom Bibuljicom, početi baviti pčelarstvom

 

 

 

 

 

Selvir Čolić pronašao spas u pčelarstvu a svoj izum planira patentirati

 

Bivši borac ARBiH izrađuje košnice u obliku džamije

 

Ratni vojni invalid Selvir Čolić, ranjavan četiri puta, zbog nezaposlenosti je bio prinuđen raditi teške fizičke poslove da bi prehranio porodicu. Međutim, kako je finansijska kriza bila sve veća, a posla sve manje, odlučio se zajedno s prijateljem, također demobilisanim borcem Armije RBiH Šefikom Bibuljicom, početi baviti pčelarstvom.

Jedini vlasnik

Danas je ponosni vlasnik košnica u obliku džamije koje izrađuje sam. Kako tvrdi, ovakve košnice su privlačne i pčelama.

– To mi je došlo kao kroz san. Pčele me fasciniraju, a znamo da postoji i sura “Pčele” i, jednostavno, odlučio sam izraditi košnice u obliku džamije. Smiruje me bavljenje pčelarstvom i zaista su pčele fascinantne životinje – kazao je Čolić.

Meda u košnicama u obliku džamije ne nedostaje, iako je prošla godina bila izuzetno teška zbog vremenskih prilika. Čolić priznaje da ga često zovu i drugi pčelari koji bi svoje pčelinjake voljeli ukrasiti ovakvim jednim unikatnim djelom.

– Nemam mnogo sredstava za izradu više ovakvih košnica. Prijatelji me savjetuju da zaštitim patent, jer sam ja prvi i jedini u BiH koji je došao na ovu ideju – kaže Čolić.

Ljeti pčelinjak preseli na Treskavicu, a zimi njegove i Šefikove pčele borave u Rakovici nadomak Sarajeva. Prolaznici uvijek ostaju u čudu kada vide djelo Čolića te se fotografiraju ili čak traže med isključivo iz ove košnice, koja je njemu značajan izvor prihoda.

Ozbiljni problemi

– Invalid sam. Imam geler ispod srca. Nikada nisam tražio da mi država da bilo šta. Borio sam se za svoju zemlju. Međutim, da se nisam počeo baviti ovim poslom, ko zna da li bih danas bio živ. Imao sam ozbiljnih problema – otkrio je.

Za izradu košnice u obliku džamije Čoliću treba desetak dana. Ne pravi određene džamije već iz mašte stvara svoja djela. Dok radi ovo, govori, najsretniji je čovjek na svijetu.

Kćerka najmlađi pčelar

Čolićeva petogodišnja kćerka Lejla najmlađi je pčelar u našoj zemlji. Član je Udruženja pčelara “Behar”.

– Nakon Lejle, pčele su moj drugi ponos. Lejla, također, voli raditi u pčelinjaku, iako ima tek pet godina. Zapravo, nakon što sam se počeo baviti pčelarstvom, Lejla je dobila drugog oca, mirnijeg i sretnijeg – dodao je Čolić.

 

Avaz

Komentariši