Prezentacija FARMA projekta

 

U TEKST UBACENE FOTOGRAFIJE!!!!!! Danas je u organizaciji i za potrebe zadrugara agRo zadruge iz Rogatice, u sali općine Rogatica, održana prezentacija FARMA projekta. Ovaj projekat finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (Sida) i rade na razvoju poljoprivrednog i prerađivačkog sektora u BiH.

 

 

 

 

 

 

Prezentacija FARMA projekta

 

Danas je u organizaciji i za potrebe zadrugara agRo zadruge iz Rogatice, u sali općine Rogatica, održana prezentacija FARMA projekta. Ovaj projekat finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (Sida) i rade na razvoju poljoprivrednog i prerađivačkog sektora u BiH.

Cilj FARMA projekta je brz, održiv i sveobuhvatan ekonomski razvoj, putem pomoći kreirane na bazi stvarnih potreba i usmjerene ka poboljšanju konkurentnosti bosanskohercegovačkih proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Svrha projekta FARMA jeste razvoj održive proizvodnje u skladu sa principima zaštite okoliša, dalje prerade i prodaje kako na domaćem tako i inostranom tržištu.

U okviru prezentacije predstavljeni su slijedeće teme:

Ljekovito bilje i med u BiH – Ljiljana Dunjić

Uzgoj jagodastog voća u BiH – Nedim Džano

Uloga zadruge u razvoju poljoprivrede i Oragni upravljanja u zadruzi  – Rada Svitlica

Takođe, prezentaciji je prisustvovala i Dajra Čano , Žene za Žene International koja je govorila o projektu kojeg je uspješno implementirala  „Škola za uzgoj ljekobilja – iskustva  iz prakse”.

Na prezentaciji je bilo prisutno više od dvadeset sadašnjih i budućih zadrugara, većinom povratnika koji se bave ili namjeravaju da pokrenu neku poljoprivrednu proizvodnju. Učesnici su bili jako zadovoljni prenesenim znanjima i iskustvima FARMA projekta na području BiH i iskazali su interes da aktivno uzmu učešće u budućim projektima.  FARMA projekat je prezentirao različite mogućnosti podrške u vidu edukacija, savjetovanja, u sadnom materijalu i drugim načinima ali samo onim poljoprivrednicima koji pokažu ozbiljnost i krenu samostalno u ovu aktivnost. Preporučeno je da se zadrugari ujedine i odrede za uzgoj jedne ili par kultura jer time imaju bolje šanse na tržištu.  Takođe, zadrugari su upućeni na pojedine web stranice na kojima mogu pronaći informacije o projektima i edukacijama.

 Dogovoreno je da naredna prezentacija bude u maju 2013. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments on}

 

 

 

 

 

Komentariši