Ćosić među najboljim hrvačima u svijetu

 

Elvir Ćosić (18), srednjoškolac iz Sarajeva, talentirani je mladić koji se osam godina bavi hrvanjem. Na Svjetskom prvenstvu za kadete Elvir je osvojio treće mjesto!

 

 

 
 
 
  
  
  
  
Mladi sportist niže uspjehe
 
Ćosić među najboljim hrvačima u svijetu

 

Elvir Ćosić (18), srednjoškolac iz Sarajeva, talentirani je mladić koji se osam godina bavi hrvanjem. Na Svjetskom prvenstvu za kadete Elvir je osvojio treće mjesto!

 

I ne samo to, trostruki je državni prvak, a nisu mu strana ni evropska takmičenja, gdje ponosno drži sedmo mjesto. Prošle godine proglašen je najboljim sportistom u BiH. Do sada je osvojio ukupno 68 međunarodnih medalja i jednu svjetsku.

 

Novčana pomoć

 

No, kao što se to, inače, dešava u našoj zemlji, država nema sredstva koja će mu omogućiti da napreduje. Za iduće takmičenje, koje se koristi kao pripremno za njegov san, a to je Olimpijada u Brazilu 2016. godine, ovom istinskom ambasadoru BiH u svijetu neophodna je novčana pomoć u iznosu od 2.000 KM za nastup na Međunarodnom turniru “Trofej Jadrana 2013”, koji se 20. aprila održava u Poreču.

 

– To je, ujedno, i najjači FILA turnir za seniore i kvalifikacioni turnir za Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Moj Hrvački klub Sarajevo nema novca, kao ni moja porodica. San mi je da ove godine odem na EP i SP, ali… – govori Elvir sa sjetom u glasu.

 

Dobar učenik

 

Da njegova ljubav prema ovom sportu nije samo hobi, dokazuje činjenica da se njime bavi od desete godine. I pored brojnih obaveza, Elvir nije zapustio školovanje.

 

– Do prošle godine bio sam odličan učenik, a sada sam vrlodobar. Ali, nastavnici imaju razumijevanja pa mi izostanke pravdaju, na čemu sam im neizmjerno zahvalan. Ponekada poželim porodicu i prijatelje, ali onda se sjetim da je za ostvarenje snova često potrebna žrtva – kaže talentirani Elvir.

 

Ustamujić od Vlade FBiH traži podršku

 

Mirza Ustamujić, predsjedavajući Komisije za pitanja mladih Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, pokrenuo je inicijativu prema Vladi FBiH za podršku ovom mladom, vrhunskom sportisti.

 

– Od najvišeg je interesa pomoći mladim, talentiranim osobama, koje nas redovno obraduju medaljama s različitih svjetskih prvenstava. Tako malo ili tako rijetko imamo priliku da im se odužimo – poručio je Ustamujić.

 

Avaz

Komentariši