Zašto tako – Reagovanje


Ove godine su me obavijestili ranije o planu pa sam se zamjenio sa kolegom da bih učestvovao. Organizujem prevoz (jer sam auto ostavio kod našeg Delije na rad) da bih stigao na vrijeme. U svoj frci i žurbi zvoni telefon i Zika Bajić mi kaže da ne mogu igrati jer sponzori ne žele nikoga ko nije rodjen u Žepi???????

Zašto tako

Memorijalni šahovski turnir Sabrija Tabaković je zaista nešto što se mora podržati. Jer svake godine podsjeća i odbacuje od zaborava ime velikog Šehida, borca i Zlatnog ljiljana. Ja sam jednom učestvovao na turniru u Žepi i bila mi je i čast i ponos uzeti učešće i moj mali doprinos obilježavanju sječanja na tog velikog čovjeka. Nekoliko godina nisam učestvovao jer se uvijek nešta ispriječilo. Moje radno vrijeme je malo komplikovano.
Ove godine su me obavijestili ranije o planu pa sam se zamjenio sa kolegom da bih učestvovao. Organizujem prevoz (jer sam auto ostavio kod našeg Delije na rad) da bih stigao na vrijeme. U svoj frci i žurbi zvoni telefon i Zika Bajić mi kaže da ne mogu igrati jer sponzori ne žele nikoga ko nije rodžen u Žepi??????? Turnir je isključivo pozivni – pa i ja sam bio pozvat. Nakon prvog šoka shvatim da su nagrade u pitanju pa zovem Ziku i nudim mu učešće na turniru izvan konkurencije. Kao nezna on ništa i bilo bi nezgodno.
Razočarenje je bilo veliko jer sam se bio pripremio na susret sa dragim prijateljima a neki su mi i rodžaci jer je moja nena a.r. Vatreška.
Sjeo sam na biciklo jer kad tu najbolje prevaziđem ljutnju i vozao se po gradu. Došao sam do Cesareca gdje se održavao turnir. Po imenima vidim da najmanje dvojica nisu rodženi u Žepi. Normalno da sam se još više razljutio. Rekao sam nešto što i nisam mislio.

Ja bih rado dao par preporuka za sledeće godine.

Cijenim ipoštujem sve Šehide i dolazim iz porodice koja ima i boraca i šehida. Mislim da sječanje na Šehida Sabriju Tabakovića treba nastaviti i memorijalnim turnirom ali ne u toru jer se on nije borio samo za Žepu već za cijelu BiH.
Sa druge strane pogled učesnika iz Žepe je takav da će doći oni sa strane pokupiti nagrade i otići i ne znajući od koje su svrhe pokupili novac. A kamo li proučili Fatihu Šehidu i Ljiljanu ili odali počast poklonivši se na Mezaru.

E zbog toga bi bilo sigurno bolje organizovati:

1. Turnir igrati isključivo u Žepi ili Slapu.
2. Da bude potpuno otvorenog tipa čak i internacionalnog.
3. Najvažnije da nagrade ne budu novčanog tipa. Možda organizacija zajedničkog ručka. Ili ako već mora neke simbolične nagrade vezane za Žepu . Vikend na Slapu ili Dan cijelodnevni boravak knjige ili proizvodi. Vjerujem da bi to bilo mnogo bolje.
4. Možda se pokaže interes da turnir bude i dvodnevni što bi moglo uključiti i medije a i promovisati Žepu u kojoj je živio i za koju je život dao naš Sabrija.

Mislim da bi ovakva organizacija turnira sigurno dovela veći broj učesnika. A i da bi bolje obilježila ono za što je organizovana. Ja sam, a i u buduće ću proučiti Fatihu za našeg Sabriju ali je sigurno drugačije kada to urade i neki koji ga nisu poznavali ili oni koji prvi put se sreću sa Žepom a i saznaju nove detalje o istoriji borbi Žepljaka.
A blagovremena i pravilna priprema ne bi dovodila do situacije da se mole igrači da igraju jer je mali broj učesnika. Jer ostankom na ovom sistemu na kraju će se turnir svesti na par učesnika.
Nadam se da se neće niko naći uvrijeđen ja bih nazvao mojom inicijativom jer je Žepa meni uvijek bila u srcu a ovi srednjih godina se sigurno sjećaju mojih šahovskih časova u OŠ Žepa a i šah garnitura koje smo donijeli na poklon. Uzgred rečeno reče Kulovac da im ponovo trebaju ida bi trebalo obezbjediti par.

Komentariši