Odata počast žrtvama u Lozju

Kada su nacisti kremirali Jevreje u Aušvicu jedan od njih je poslije rekao: ‘Prvi dan se navikneš ili poludiš’. Na žalost, u Bosni postoji toliko njih koji su se na takva ubijanja navikli, a vrlo malo onih koji su svog zvjerskog čina poludjeli ili tražili oprost – kaže Muhamed Hećo, predsjednik Udruženja logoražda Goražde.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Obilježena godišnjica zločina nad stanovnicima naselja Lozje u Goraždu
Zlikovci su žrtvama zabijali eksere u glavu
 
Odata počast žrtvama u Lozju
 
 Emir Čengić imao je nepunih 13 godina kada je posljednji put vidio oca Aziza i braću Šefketa i Samira. Toga dana u naselju Podlozje u Goraždu je ubijeno 40 civila, a 38 je odvedeno u zatočeništvo. 

Stravične prizore otkrili su istražitelji u grobnici na lokalitetu Šišeta, gdje je 1993. godine, nakon oslobođenja Goražda, pronađeno osam izmasakriranih tijela.

 – Nađeni su ljudi bez polnih organa, s ekserom u glavi i rukama svezanim žicom. Paljeni su pa vam od skeleta ostane šaka kostiju. Braću sam pronašao prije dvije godine. Sreća pa postoji ta DNK analiza, jer ne bih ih mogao prepoznati. Od dva skeleta bile su samo dvije šake kostiju – kazao je Čengić.

 – Ovdje sam izgubila majku, brata i deset članova uže porodice. Za dva nepuna sata ubijeno je 40 ljudi. Majka mi je ubijena odmah ovdje, a brat tu ispod ceste. Oko mene je bilo još ubijenih civila. Trudnica Munira Dedović bila je ranjena, a beba se okretala u njenom stomaku. To je prizor koji nikad neću zaboraviti. Ubijena je i moja daidžična, dijete od 12 godina – sjeća se Midheta Oruli.

– Kada kažemo ‘znamo kako vam je’, mi tada ne govorimo istinu, jer samo oni koji su to preživjeli znaju kako im je bilo – poručila je kantonalna ministrica Gordana Oršolić.

 Dok svjedoci znaju imena zločinaca, za jedan od najmasovnijih zločina na području Goražda do danas niko nije ni optužen.

 – Kada su nacisti kremirali Jevreje u Aušvicu jedan od njih je poslije rekao: ‘Prvi dan se navikneš ili poludiš’. Na žalost, u Bosni postoji toliko njih koji su se na takva ubijanja navikli, a vrlo malo onih koji su svog zvjerskog čina poludjeli ili tražili oprost – kaže Muhamed Hećo, predsjednik Udruženja logoražda Goražde.

 Od istine i pravde neće odustati, niti će ćutati pred onima koji su zločin u Lozju počinili.

 – Pozivamo domaće i međunarodne institucije da pred lice pravde izvedu odgovorne za zločine u Lozju. Imamo pravo znati zašto je zločin počinjen, u ime koga i čega. Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice i VSTV da sankcionišu tužitelje koji ne žele i neće da rade na procesuiranju zločina. Ovdje neko želi da prekroji historiju i izjednači žrtve i agresora i mi to nikada nećemo dozvoliti – ističe Hećo.

 Ogorčenje preživjelih pojačava činjenica da su, umjesto zločinaca, već mjesecima u pritvoru četverica branitelja Goražda, osumnjičenih za ubistvo zarobljenih srpskih vojnika iz jedinice koja je prethodno počinila zločin nad svojim komšijama.

 Uoči obilježavanja tužne godišnjice bol svojih sugrađana podijelili su i građani, okupljeni u grupu „Sinovi Drine – Ponos i Pravda“, koji su na ulazu u grad ispisali grafit „Lozje, Goražde 1992. Nismo zaboravili“.

 Dan sjećanja

 Dan zločina u Lozju od danas se obilježava kao Dan sjećanja na civilne žrtve agresije, logoraše i žene u oslobodilačkom ratu.

 – Poručujem onima koji su imali priliku i odlučivali u Goraždu ili Sarajevu da je sramota da grad heroj Goražde, pored toliko zaslužnih heroina, nema nijednu ženu koja je ‘Zlatni ljiljan’. Sramota je da Goražde nema nijednu ženu koja je uspjela zadržati svoj ratni čin oficira. Meni je najveća nagrada srdačan pozdrav mojih sugrađana na ulici. To mi niko ne može ni dati, ni uzeti. S ovog mjesta želim poručiti našim političarima u BPK da se prestanu baviti sitnim igrama, ličnim interesima i opstrukcijama, izglasavanjem nepovjerenja jednoj po jednoj vladi. Počnite raditi u korist svih nas jer mi smo skupo platili ovo što danas imamo – poručila je jedna od heroina, Esma Drkenda.

 

AVAZ

Komentariši