Zašto uplatiti sadekatu-l-fitr i zekat na račun Medžlisa IZ Rogatica?


Drage džematlije, Da bi naše džamije u opštini Rogatica opstale, da bi ih mogli održavati potrebno je da svako od nas, onoliko koliko je u mogućnosti, finansijski podrži džemat Rogatice ali i ostale džemate našeg rogatičkog Medžlisa.

 

Zašto uplatiti sadekatu-l-fitr i zekat na račun Medžlisa IZ Rogatica?

Kao što znate obaveza svakog muslimana je davanje sadekatu-l-fitra i zekata.

Ove godine se uplaćuju u apoenima od po 7KM, 10KM i 20KM.

Uplatu možete izvršiti i na račun Medžlisa jednostavnim popunjavanjem uplatnice gdje ćete u svrhu uplate navesti zekjat ili sadekatu-l-fitr ili oboje.

Račun za KM je 1602000022516536 a primalac Medžlis IZ Rogatica. Takođe uplatu možete izvršiti i iz inostranstva po slijedećoj instrukciji Intermediary Bank: COMERZBANK AG SWIFT CODE:COBADEFF Beneficiary’s Bank: VAKUFSKA BANKA DD SARAJEVO SWIFT CODE:VAKUBA22 Beneficirary: MEDŽLIS IZ ROGATICA Adresa: Srpske sloge bb IBAN:BA391601120000018885

Ovom prilikom apeliram na sve građane Rogatice, sve muslimane Rogatice, da sadekatu-l-fitra i zekat uplate na račun našeg Medžlisa.

Mnogi od Vas će postaviti pitanje „Zašto na račun našeg Medžlisa?“. Razloga je puno a tri su najbitnija. Prvi razlog je što Rijaset svake godine iz tog fonda izdvaja pola miliona KM za pomoć povratničkim džematima, među kojima smo i mi.

Drugi razlog je što od ukupno prikupljenih sredstava medžlisu ostaje 30% tih sredstava. I treći najbitniji je zato što nam je to svima dužnost jer je to jedan od načina da spasimo našu Rogaticu od etničkog čišćenja. Poražavajuća činjenica je da je 1991. godine u gradu Rogatica po popisu živjelo 5681 Bošnjaka, a da je članarinu za 2013. godinu uplatilo 53 osobe na blagajnu Medžlisa (spisak ću objaviti danas) i na račun u banci par ljudi (spisak ću dobiti za dan dva i objaviti).

To je ukupno 2514 KM na blagajnu i sigurno neki simboličan iznos na račun. Od ovog novca naš džemat ne može opstati. U 2010. godini smo imali 192 uplate za članarinu, u 2011. godini 164 članarine, u 2012. godini 126 članarina a ove godine oko 60 ( Tačan broj sa spiskovima ćemo objaviti u toku sedmice).


Znači li to da smo odustali? Zar je od 5681 Bošnjaka Rogatice ostalo njih 60-tak koji podržavaju džemat, medžlis, Islamsku zajednicu, povratak, Rogaticu?


 

Nadamo se da ćete drage džematlije, u mjesecu Ramazanu , razmisliti šta možete uraditi za naš džemat. Podrška džematu je Vaša obaveza, Vaša dužnost. To je najmanje što možete da učinite za opstanak, za povratak, za naš grad, za našu državu jer još uvijek nije kasno.

Vaš džematski odbor

Komentariši