Hasečić: Hoće li Srbija napokon izručiti Kušića i Bojića?

Za ratne zločine počinjene u Rogatici nisu uhapšeni najodgovorniji, na čelu s Rajkom Kušićem kojem je Srbija dala utočište. Kušić je jedan od najvećih zločinaca na području Rogatice i nalazi se u bjekstvu, tačnije u Larazevcu u Srbiji. Nije uhapšen ni Vinko Bojić koji je bio upravnik logora “Rasadnik” i koji je vršio masovno silovanje – kazala je u izjavi za Fenu predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata Bakira Hasečić uoči sutrašnje posjete objektima bivših logora u Rogatici.

 

– Imamo saznanja da Rajko Kušić i Vinko Bojić često dolaze u Rogaticu i nadam se da će Tužilaštvo BiH napokon početi vršiti pritisak na Srbiju koja je dala obećanje da će isporučivati ratne zločince da to i učini – kazala je Hasečić dodavši kako je “zbog ratnih zločinaca koji se nalaze na slobodi propao proces povratka”.

Članice Udruženja Žena – žrtva rata će sutra u Rogatici položiti cvijeće i proučiti Fatihu za bošnjačke civile koji su ubijeni od 1992. do 1995. godine.

Posjetit će srednju školu “Veljko Vlahović” u Rogatici gdje je u tom periodu bio zloglasni logor, te logor Rasadnik u Rogatici.

– Sutra ćemo u prisustvu preživjelih logoraša obilježiti 21. godišnjicu genocida počinjenog na području općine Rogatica – kazala je Hasečić.

Ona je naglasila kako je tokom rata u BiH, kroz pomenute logore prošlo na hiljade civila s područja općine Rogatica, ali i Žepe, Srebrenice, Goražda, Višegrada, Foče, Rudog.

Hasečić je podsjetila da je od 1992. do 1995. izvršen stravični ratni zločin masovnog i sistematskog silovanja na području općine Rogatica.

– Kroz logore “Veljko Vlahović” i Rasadnik prošlo je hiljade civila među kojima je najveći broj žena, ali i muškaraca koji su preživjeli masovno sistematsko silovanje. Logor “Rasadnik” je specifičan po tome što je to bio jedan od najvećih logora gdje su izvršena masovna silovanja muškaraca – kazala je Hasečić.

Za zločine počinjene na području općine Rogatica dosad su osuđeni Radisav Ljubinac na deset godina, Stojan Perković na 12 godina i Dragoje Paunović na 20 godina zatvora.

 

OSLOBOĐENJE

 

Komentariši