Jesmo li ih zaboravili?


Puno godina je prošlo dok smo se organizovali, a sad kad imamo Udruženje nemamo podršku naših Rogatičana. Niko ne želi da plača članarinu, niko ne želi da bilo šta uradi. Da li možemo ovo prevazići, da li možemo krenuti pravim putem, da li možemo se na bilo koji način odužiti našim nestalim? Odgovore na ova pitanja morate sami sebi dati.

 

Jesmo li ih zaboravili?

Održana je 5. sjednica redovne Skupštine Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza” 28.02.2014. godine u Sarajevu. Ovoj sjednici prisustvovalo je devet osoba i dvoje je opravdalo svoje odsustvo. Da, dobro ste pročitali! Devet nas plus dvoje još nije odustalo a ostali … .

Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza”  osnovano je 01.12.2011. godine i na 5. Sjednici Skupštine razmatrali smo mogućnost da ugasimo Udruženje.  Međutim, odlučili smo još jednu godinu da pokušamo da Udruženje zaživi. Nešto malo se uradilo i to najviše zaslugama predsjednice Maide Ćuravac. Naravno bilo je tu još par ljudi koji su dali svoj doprinos, posebno prilikom organiziranja 19. juna ali nebih da nabrajam pojedinačno da slučajno nekog nebih izostavila. Nešto smo radili u poslednje dvije godine ali je to nedovoljno da bi dalo konkretne rezultate. Obećavali smo ali većinom nismo ispunjavali svoja obećanja.

Na ovoj Skupštini Maida Ćurevac se povukla sa mjesta predsjednice Udruženja i tu poziciju prepustila bivšoj potpredsjednici Udruženja Edini – Dini Mušanović rođ. Kujović. 

Nakon raznih diskusija i prijedloga zaključeno je da je jedino moguće da Udruženje zaživi organizirati kancelariju i zaposliti jednu osobu – novu predsjednicu Udruženja koja će svaki dan raditi na zadacima i ciljevima Udruženja. Mi, svi ostali koji želimo, možemo pomoći radom ili finansijski. Da bismo ostvarili ovu namjeru potrebno je da se svi zajedno udružimo i krenemo u akciju jer bez vaše pomoći nećemo uspjeti . Bez vaše pomoći i podrške naše nestale ćemo ostaviti da leže negdje u šipražju, potocima a bez toga da smo se bar potrudili da ih pronađemo, da bar obilježimo mjesta stradanja i godišnjice.

Za početak je planirano da od članarina finasiramo kancelariju ali ako pogledate izvještaj za prethodne dvije godine onda morate shvatiti da bez vaše pomoći ovo Udruženje nema smisla. Naravno, nova predsjednica će se potruditi da prijavi što više projekata institucijama koje podržavaju rad ovakvih Udruženja ali na početku ćemo mi zajedno morati da podupremo ovu kancelariju.

Puno godina je prošlo dok smo se organizovali, a sad kad imamo Udruženje nemamo podršku naših Rogatičana. Niko ne želi da plača članarinu, niko ne želi da bilo šta uradi. Da li možemo ovo prevazići, da li možemo krenuti pravim putem, da li možemo se na bilo koji način odužiti našim nestalim? Odgovore na ova pitanja morate sami sebi dati.

Naravno, svjesni smo da će biti negodovanja ali kada pogledamo oko nas, uspješna udruženja su ona koja imaju svoju kancelariju, svoje uposlenike ali i svoje finansije.

Rogatičani vi ste na potezu!!!

Članarina je 24 KM godišnje odnosno  2 KM mjesečno.  Naravno uplatiti se može i više i manje.

Broj računa za uplatu članarine je u  Vakufskoj banci d.d. Sarajevo, BiH, broj: 1601030000062491.

Ostale zemlje mogu kontaktirati novu predsjednicu Udruženja i pronaćićemo način.

Ukoliko želite da svojim radom doprinesete ostvarivanju ciljeva udruženja prijavite se na naš e-mail udruzenjesuza@gmail.com

Sve informacije o uplaćenim članarinama i o potrošnji ćete moći pratiti na www.rogatica.com ali i na drugim rogatičkim web i facebook stranicama.

 Pročitajte i zapisnik sa Skupštine i izvještaj o radu. Samo tako ćete imati pravu sliku situacije.

Komentariši