Počela izgradnja MH ”Ustiprača”

Njeno pregradno mjesto biće kod “Desete stražare”, na teritoriji Rogatica, odakle će voda ići zatvorenim betonskim kanalom dužine 3.560 metara, trasom bivše željezničke pruge, do mašinske zgrade iznad Ustiprače..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Počela izgradnja MH “Ustiprača”  

Počela je izgradnja mini-hidroelektrane “Ustiprača” na rijeci Prača kod Rogatice a gradnja HE “Dub” trebalo bi da počne u drugoj polovini ove godine..

 Za ova dva objekta, prema prvim procjenama, bit će potrebno 55 miliona maraka, i to 35 miliona za “Dub” i 20 miliona za “Ustipraču”.

 

Mini-hidrocentrala “Ustiprača”

Mini-hidrocentrala “Ustiprača” biće nešto manjeg kapaciteta i imaće instalisanu snagu 6,8 megavata, a godišnja proizvodnja struje biće 35 miliona kilovat-časova. 

Njeno pregradno mjesto biće kod “Desete stražare”, na teritoriji Rogatica, odakle će voda ići zatvorenim betonskim kanalom dužine 3.560 metara, trasom bivše željezničke pruge, do mašinske zgrade iznad Ustiprače, koja će se graditi 350 metara uzvodno od ušća Prače u Gornje Drinsko jezero.

 

Hidroelektrana “Dub” 

Hidroelektrana “Dub” imaće instalisanu snagu 8,8 megavata. Pregradno mjesto i brana biće u mjestu Sastavci, ispod sela Izgumanje i Mesići. Odatle će se voda Prače i Rakitnice transportovati tunelom dužine 2.300 metara kroz kanjon. 

Proizvodnja 

Kada bude puštena u rad HE “Dub” će proizvoditi oko 50, a “Ustiprača” 35 miliona kilovat časova godišnje. Gradnja obje elektrane trebalo da traje najviše dvije i po godine.

 

 

 

Komentariši