Intervju sa povodom: Glavni imam MIZ Rogatica hadži. Amel ef. Kozlić


Naredna godina je godina u kojoj ćemo, ako Bog da, početi sa obnovom Arnaudija džamije.

 

 

Intervju sa povodom: Glavni imam MIZ Rogatica hadži. Amel ef. Kozlić

 

 

Naredna godina je godina u kojoj ćemo, ako Bog da, početi sa obnovom Arnaudija džamije

 

 


 

Skoro ste došli sa hadža, možete li nam u kratkim crtama a sa ove vremenske distance iznijeti vaše impresije i utiske?

Hadži Amel ef. Kozlić: Hadž kao kruna ibadeta za svakog vjernika predstavlja životni cilj. Posjetiti sveta mjesta o kojima učiš i slušaš od početka svoga života i kojima se okrećeš do njegovog završetka, doista nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jednostavno, ja sam to doživio kao posjetu vrelu sa kojeg napajam svoju došu tokom cjelog života, i sječanje na to vrelo (izvor), bit će, ako Bog da, dodatna snaga vjere sve do smrti.

Kakva je trenutna situacija u Medžlisu po pitanju naplate članarine i redovnog plaćanja zaposlenih u Medžlisu?

Hadži Amel ef. Kozlić: Kada govorimo o članarini na području MIZ-e Rogatica potrebno je kazati da je broj članova, hvala Bogu, konstantno u porastu. Naime, 2010-u godinu završili smo sa 250 članova na području cjelog Medžlisa. Danas broj naših članova iznosi 690. U svakom našem džematu imamo članove i u svim džematima broj članova se povečava. Iz ovih članarina se uplačuju plate za uposlenike Medžlisa (imame, sekretara), i ono što je bitno kazati jeste da broj članarina nije dovoljan da se pokriju plate uposlenika na godišnjem nivou, određen dio smo primorani obezbjediti iz nekih drugih izvora, ali plate su redovne i nadamo se da ćemo vrlo brzo iz naših članarina biti u mogučnosti izmirivati sve naše obaveze.

Kako i zašto postati član Islamske zajednice Rogatica?

Hadži Amel ef. Kozlić: Biti član Islamske zajednice je vjerska i moralna dužnost svakog muslimana. Svojim članstvom postajete dio zajednice, postajete jedna od karika lanca koji predstavlja MIZ Rogatica. Samo organiziranim i dobro uređenim sistemom rada možemo očekivati očuvanje našeg vjerskog identiteta.

Članarina je, već desetinama godina, osnovni prihod Islamske zajednice i bitan preduvjet njenog uspješnog djelovanja. To je naša investicija i za dunjaluk i za ahiret. To je jedan od garanata da neće doći do slabljenja šehadeta i naše vitalne snage, da neće utihnuti ezani, da se mektebska vrata neće početi zatvarati, da neće početi gasnuti radost ramazana i teravija, da neće……

U sredini i uslovima našeg života MIZ Rogatica može postojati i raditi isključivo zahvaljujući članarini i dobrovoljnim prilozima naših džematlija. Poštovana braćo i cjenjene sestre, svi vi koji do sada niste bili članovi MIZ Rogatica a želite da budete, možete to učiniti pozivom na telefon 058/ 420-171 ili dolaskom u prostorije MIZ Rogatici u ulici Ul. Srpske sloge bb radnim danom od 9.00 do 14.00 sati ili putem naše web stranice www.medzlisrogatica.ba.


Kako se odvija mektebska nastava na području Medžlisa?

Hadži Amel ef. Kozlić: Na području našeg Medžlisa ukupno imamo šestero (6) djece koja pohađaju O.Š. ”Sveti Sava” u Rogatici i ista su obuhvaćena vjeronaukom sa po jednim časom sedmično i taj dio se realizuje bez ikakvih smetnji. Međutim, kada je u pitanju mektebska nastava potrebno je kazati da mi u gradu nemamo mektebsku učionicu (ista je predviđena u sklopu stambeno-poslovne zgrade koja je u izgradnji), i mektebska nastava se odvija od mjeseca marta u džamiji u Kukavicama koja se može zagrijati, i tamo je isti broj polaznika kao i na vjeronauci.

Jedna od aktivnosti MIZ Rogatica su i mevludske aktivnosti, koliko ih je bilo u ovoj godini i da li će se ova aktivnost nastaviti i u sljedećoj godini. Šta ovakve svečanosti znače za naše džematlije?

Hadži Amel ef. Kozlić: U protekloj godini imali smo 14 mevludskih svečanosti i dva svečana otvorenja džamija. Naravno da ćemo sa mevludskim svečanostima nastaviti i u narednom periodu, jer kada smo se odlučili za ovakav projekat imali smo dva cilja, a to su:- da okupimo naše ljude u rodne džemate i da ih tamo gdje nije završena obnova džamije aktivno uključimo u obnovu iste, a tamo gdje je džamija obnovljena da uključimo ljude u organizaciju vjerskog života u toj džamiji. Evo nakon tri godine upotpunosti možemo kazati da su naši ciljevi ispunjeni, gotovo sve naše džamije su obnovljene i u svim obnovljenim džamijama imamo vjerske aktivnosti koje zavise od broja povratnika u džematima.

Oživjele su i džume u džematima širom MIZ Rogatica. Petkom mnoge džamije i prostor oko njih ožive od posjeta džematlija?

Hadži Amel ef. Kozlić: Već sam rekao da u svakoj obnovljenoj džamiji imamo barem minimum vjerskih aktivnosti a to je jedna džuma mjesečno. Od 01.04. ove godine svaka džuma će se klanjati u sljedećim džematima: Rogatica, Kovanj, Kramer Selo, Batovo, Košutica i Brda. Svaka druga džuma u mjesecu će se klanjati u džematu Šljedovići i Lubardići, a dok će se po jedna džuma u mjesecu klanjati u sljedećim džematima: Novoseoci, Vragolovi, Rakitnica, Prodola, Đedovići, Šetići i Živaljevići. Dakle, u 15 naših džamija organizujemo džuma-namaze.

Ramazan je poseban mjesec u srcima svih muslimana. U ovom mjesecu oživi i naš MIZ Rogatica. Koje su to aktivnosti koje provodite u ovom mjesecu?

Hadži Amel ef. Kozlić: Mjesec Ramazan je mjesec u kome se na području našeg Medžlisa odvija najveći broj aktivnosti. Kompletne ramazanske aktivnosti odvijaju se u 4 naša džemata ( Rogatica, Novoseoci, Kramer Selo i Kukavice ). U ostalim džematima se organizuje po jedan zajednički iftar i klanjanje teravih-namaza. Poseban čar našem Ramazanu daju naši zajednički iftari koje zahvaljujući našim dobrim džematlijama organizujemo svaku subotu u toku mjeseca Ramazana. Evo ove godine Ramazan je u mjesecu julu, kada je večina naših ljudi iz Dijaspore na odmorima i to je izuzetna prilika da nam se pridruže u organizaciji naših iftara, i naravno da lično sa svojim porodicama budu prisutni na istim.

Održavanje mezarja je jedna od aktivnosti džemata Rogatica, ali moram reči da Aida Ajanović ipak nosi najveći teret ove hairli akcije iz godine u godinu?

Hadži Amel ef. Kozlić: Naravno, održavanje gradskih mezarja je jedan veoma zahtjevan i odgovoran posao koji zahtjeva kako ogroman trud, isto tako i solidna materijalna sredstva. Tu Aida Ajanović radi izuzetan posao, od sakupljanja sredstava od naših sugrađana, što u današnje vrjeme nije nimalo lahko, traganja za izvođaćem radova, kupovinom potrebne mehanizacije, nadgledanja i kontrolisanja radova, pa do podnošenja izvještaja o svemu što se u toku godine sakupilo, uradilo i potrošilo. Za sve to joj jedno veliko hvala, i naravno hvala i svima onima koji se iz godine u godinu odazivaju na ovu akciju. Mezarja su naša ogledala o kojima stalno moramo brinuti.

Dokle je došlo sa izgradnjom stambeno poslovne zgrade MIZ Rogatica, kada slijedi nastavak radova i da li su sredstva obezbjeđena?

Hadži Amel ef. Kozlić: Završena je prva faza izgradnje stambeno-poslovne zgrade koja predstavlja trečinu od svega što će biti potrebno. Ovaj dio uradilo je Federalno Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica i nadamo se da na ovome neće stati. Mi nemamo sredstava za nastavak izgradnje, aplicirali smo na nekoliko mjesta za pomoć i od istih očekujemo odgovor, tako da je nastavk radova neizvjestan, i koristim ovu priliku da pozovem sve one koji su mogučnosti da nam pomognu da uradimo ovu stambeno-poslovnu zgradu iz nekoliko razloga: prvo, kao što sam već rekao u sklopu nje planirana je mektebska učionica za naše polaznike, zatim, tu je planiran stan za imama jer imam sada sa svojom petočlanom porodicom živi u dosta neuslovnom stanu sa puno vlage, oni koji su bili tu znaju o čemu se radi, i treće u sklopu ovog objekta planiran je poslovni prostor koji će, ako Bog da, pomoći MIZ-e da bude finansijski stabilniji.

Do sada su izgrađene i obnovljene mnoge džamije na teritoriji MIZ Rogatica. Koliko je džamija obnovljeno, koliko je svečano otvoreno i koliko je još ostalo da se obnovi?

Hadži Amel ef. Kozlić: Na području našeg Medžlisa prije rata bilo je 18 džamija i kao što je svima poznato sve su bile porušene. Do sada smo obnovili i svečano otvorili 15 naših džamija, ove godine planiramo svečano otvoriti džamiju u džematu Kukavice, u završnoj fazi je obnova džamije u džamatu Godimilje (potrebna munara), obnavlja se džamija u Mahali džemat Batovo i ostaje nam još Arnaudija džamija u Rogatici kako bi završili sa obnovom kompletne infrastrukture.

Arnautovića džamija, dokle se došlo sa projetnom dokumentacijom i kada je u planu njena obnova?

Hadži Amel ef. Kozlić: Arnaudija džamija je prije rata bila centralna džamija na području našeg Medžlisa. Allahovom voljom prije nje obnovljena je Šudžaudinova džamija i znamo zašto je to tako bilo. Ali Gospodar sve sa razlogom čini, mi smo odlučili da Arnaudija džamija bude posljednji objekat koji ćemo obnoviti i čije svečano otvorenje će ustvari značiti da je kompletna infrastruktura našeg Medžlisa u potpunosti obnovljena. S tim u vezi želim kazati da mi posjedujemo originalan projekat ove džamije sačuvan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i da ćemo u toku ove godine pokrenuti proces dobivanja dozvole za izgradnju kako bismo u narednoj godini kada planiramo završiti džamije u Godimilju i Mahali, počeli sa izgradnjom Arnaudije džamije. Dakle, naredna godina je godina u kojoj ćemo, ako Bog da, početi sa obnovom Arnaudija džamije.

Za kraj šta možete poručiti našim čitaocima, našim sugrađanima rasutim širom svijeta?

Hadži Amel ef. Kozlić: Rogatica i njeni džemati su vaša rodna mjesta na kojima ste proveli najljepše trenutke svojih života, danas ste negdje daleko od svega toga, siguran sam da će stalno biti u vašim srcima, svim našim džematima su potrebne njihove džematlije, a to ste vi, s toga nemojte dozvoliti da neko drugi brine o vašoj džamiji i vašem mektebu, vašoj avliji i vašem topraku. Za sve ovo ćemo pred Bogom biti pitani. Želim vam svako dobro.

Razgovarao: Mustafa FEJZIĆ, mart 2014

http://www.preporod.com/

Komentariši