Svečano obilježen 15.april, Dan Armije R BiH

1

Čestitajući bivšim braniocima BiH njihov dan,  o  značaju obilježavanja ovog datuma govorili su ratni komandant Armije R BiH Nedim Alagić-Peda i ministar za boračka pitanja BPK Goražde Zijad Briga.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Svečano obilježen 15.april, Dan Armije Republike BiH
 
Armija odbranila narod i očuvala pretpostavke državnosti BiH
 

Copy of 100_6713

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine svečano je obilježen i na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Centralna manifestacija obilježavanja  22.godišnjice od formiranja Armije R BiH i 9.godišnjice Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH na području ovog kantona održana je na spomen obilježju „Goražde –grad heroj svojim braniocima“ u Goraždu.

Tu je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odata dužna počast poginulim braniocima koji su svoje živote dali za odbranu BiH. Cvijeće su položile delegacije 3.pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH, izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde i općina u njegovom sastavu, goraždanskog Muftijstva, kao i predstavnici boračkih udruženja.

Copy of 100_6730

Čestitajući bivšim braniocima BiH njihov dan,  o  značaju obilježavanja ovog datuma govorili su ratni komandant Armije R BiH Nedim Alagić-Peda i ministar za boračka pitanja BPK Goražde Zijad Briga.

„Armija R BiH osnovana je u cilju očuvanja i zaštite države i njene teritorije kao suverene, nezavisne i slobodne države i svih njenih građana. Tokom ratnih godina prerasla je iz odbrambene u oslobodilačku, respektabilnu jaku vojnu snagu, a njene pobjede zaustavljene su potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Armija R BiH formirana je od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova i patriotskih samoorganizovanih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik R BiH, a nakon Dejtonskog sporazuma Armija R BiH zajedno sa Hrvatskim vijećem odbrane formirala je vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u Drugi pješadijski (rendžerski )puk, kao jedan od tri puka u okviru Oružanih snaga.

Armija R BiH okupila je sve patriote koji su zajedno stali na prvi front odbrane R BiH bez obzira na etničke, vjerske i druge razlike. Dijelili su ideje slobodne i nezavisne države te pod zlatnim ljiljanima branili narod kojem je druga strana otvoreno prijetila nestankom i uništenjem. Historija neka pamti da su borci Armije R BiH ustali protiv osmišljenog i organiziranog plana za genocid nad nesrpskim stanovništvom. I ne samo to, oni su ustali kao predstavnici jedne vizije BiH kao nezavisne i suverene države, ravnopravnih i slobodnih protiv druge vizije koja se temeljila na njenom nestanku i borbi do potpunog uništenja.

1

Armija R BiH nije ubijala civile kao njihovi neprijatelji, nije rušila vjerske objekte kao što su to radili drugi, borili su se za pravdu i očuvanje domovine dok su se drugi borili za lude ideje o stvaranju Velike Srbije i Velike Hrvatske. Da kojim slučajem nije formirana Armija R BiH, zasigurno možemo tvrditi da već sada ne bi postojali Bošnjaci jer bi bili poklani, protjerani ili asimilirani, a sve što u materijalnom smislu simbolizira tragove kulture, vjere i tradicije bošnjačkog više ne bi postojalo. Zbog toga svega kažemo da je ova Armija odbranila narod i očuvala pretpostavke državnosti BiH“- kazao je između ostalog ratni komandant Nedim Alagić-Peda.

Čestitke u ime Vlade BPK Goražde uputio je ministar za boračka pitanja BPK Goražde Zijad Briga.

„ Dugogodišnja nebriga prema boračkoj populaciji zaista ih je dovela u tešku situaciju. Ostaje nam da se svi zajedno borimo za ono što su očekivali onda kad su stupali u redove Armije BiH, a to je da imamo državu suverenu, cjelovitu, nedjeljivu u kojoj će svi ljudi imati jednaka prava na svim prostorima i da ne bude obespravljenih. Posebno očekujem da se veća pažnja usmjeri prema ljudima, bivšim borcima koji se danas nalaze u susjednim općinama kao povratnici i žive u teškim uslovima, zaboravljeni gotovo od svih“ –kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde Zijad Briga.

2

Svojim interpretacijama današnje obilježavanje Dana armije RBiH upotpunili su učenici osnovnih škola „Fahrudin Fahro Baščelija i „Husein ef.Đozo“.

U sklopu obilježavanja, upriličen je obilazak šehidskog mezarja u Kolijevkama gdje je još jednom odata počast poginulim sinovima naše domovine.

 

http://www.bpkgo.ba/

Komentariši