Općina prinudno ruši kuću Edine Mušanović


Općina prinudno ruši kuću Edine Mušanović: Meni je čitava Rogatica masovna grobnica

Općina Rogatica jučer je započela uklanjanje ostataka ruševne porodične kuće, koja je u suvlasništvu Edine Mušanović, jer kuća, kako se u Zaključku o dozvoli izvršenja navodi, “zbog oštećenja u toku ratnih dejstava ne može dalje služiti svojoj namjeni”.


 

 

Ruševni ostaci kuće nalaza se u rogatičkoj ulici Borička, u naselju Gračanica u samom centru Rogatice.

Nakon što se Mušanović oglušila na naredbu ove općine iz maja prošle godine da sama o svom trošku ukloni ostatke njene porodične kuće, prinudno rušenje jučer su započeli radnici Mašinskog tima Civilne zaštite Republike Srpske, uz prisustvo službenika Općine Rogatica i Centra javne bezbjednosti Rogatica.

Mušanović je protjerana iz Rogatice 1992. godine usljed ratnih dejstava. Njeni roditelji, Huso i Munira Kujović, ne vjerujući da bi im se išta loše moglo desiti, ostali su u svojoj porodičnoj kući. Od tada im se gubi svaki trag.

Suvlasnica kuće kaže da je dobila informaciju od nekadašnjih komšija da joj je majka strijeljana snajperom na obližnjem mostu, dok se vjeruje da je otac ostao u kući koju su zapalili pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske.

Da bi apsurd bio veći, Općina Rogatica nalagala je Mušanović, da “obavezno izvrši odvoz otpadnog materijala na gradsku deponiju “Rudine””, te će nakon toga postupak prinudnog izvršenja biti obustavljen, a troškovi se neće obračunati.

U suprotnom, Mušanović će sama morati snositi troškove uklanjanja ruševina kuće, koji će joj se naknadno obračunati posebnim zaključkom.


Njoj Općina Rogatica nije ostavila mogućnost žalbe jer ona ne bi odgodila uklanjanje ostataka kuće.
Danas je privremeno obustavljeno rušenje kuće, jer se na terenu nalaze istražitelji Instituta za nestale osobe BiH, koji provjeravaju da li se u ruševinama nalazi tijelo Huse Kujovića.

Kako je Faktor.ba Mušanović ispričala, službenici Civilne zaštite sa bagerima su jučer počeli sa uklanjanjem kuće. Međutim, ona nam je kazala da je njihov direktor pred kraj radnog vremena došao u Boričku ulicu i bageristima naložio da obustave iskopavanje.

Mušanović kaže da joj je direktor Civilne zaštite rekao da je “ionako trebalo obustaviti radove, jer postoji sumnja da je tu počinjen zločin”.

– Sve vrijeme su tovarili smeće koje je bacano u avliju. Tek su poslijepodne sa bagerom stigli do kuće – kazala nam je Mušanović. Dodala je da joj je trebalo mnogo vremena da se psihički pripremi na ovo što je uslijedilo.

Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH nalaze se na terenu, te pretražuju ovu lokaciju u nadi da će pronaći posmrtne ostatke Huse Kujovića. Rušenje ove kuće danas je obustavljeno do daljnjeg.

– Meni je čitava Rogatica masovna grobnica. Znam u svakoj kući koju oko sebe pogledam ko je stradao, na svakoj raskrsnici ko je ubijen. U ove 23 godine, koliko moji roditelji važe za nestale, svako malo agresori zasole ranu – zaključila je Mušanović.

(B. P./Faktor.ba)

Komentariši