Poplavljena imanja povratnika u Kukavice kod Rogatice

Zbog začepljenja korita, rijeka Rakitnica poplavila je dijelove poljoprivrednih imanja povratnika u selo Kukavice kod Rogatice. Najteža situacija je na lokalitetu Donje Polje, gdje je poplavljen dio plantaže maline u vlasništvu Ermina Pavice i njegovog tetka Redže Hodžića, u neposrednoj blizini kuće porodice Pavica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poplavljena imanja povratnika u Kukavice kod Rogatice 

 

 

Zbog začepljenja korita, rijeka Rakitnica poplavila je dijelove poljoprivrednih imanja povratnika u selo Kukavice kod Rogatice.

Najteža situacija je na lokalitetu Donje Polje, gdje je poplavljen dio plantaže maline u vlasništvu Ermina Pavice i njegovog tetka Redže Hodžića, u neposrednoj blizini kuće porodice Pavica.

– Nakon izlijevanja rijeke Rakitnice dio vodotoka je našao put kroz naša imanja, pa je uništio oko 500 sadnica, te mi potopio i traktor. I prekjučer je rijeka plavila, pa se voda povukla, kao i jučer. Sad je ostao samo mulj, ali opet ću biti poplavljen ako bude kiše – kazao nam je Ermin Pavica.

On dodaje da su pod vodom i livade Ejuba Bejtića i Dževada Mašića, a da je razlog poplavi začepljenje korita uzrokovano višegodišnjim odlaganjem smeća.

– Rijeka nosi drveće, panjeve, smeće, mulj. Niko ne vodi računa o smeću pa se sve baca u rijeku. Čistim imanje koliko mogu i do sada sam, pored svega toga, uklonio i mnogo leševa životinja koje je voda donijela. Zbog toga me strah da je voda donijela zarazu pa će mi i sadnice koje nisu poplavljene oboljeti – dodaje Pavica.

Mladi povratnik živi sa suprugom i djetetom isključivo od poljoprivrede. Sa tetkom Redžom finansirao je podizanje malinjaka na površini od 1.500 kvadratnih metara. Bez ičije pomoći pripremili su i zemljište za još dva dunuma plantaže.

 


Autor: Al. B. 

AVAZ

 

 

Komentariši