Ministar za civilne polove Adil Osmanović o popisu

“Ukoliko se ne iznađe rješenje i ne budu objavljeni rezultati u predviđenom roku, postoji opasnost da popis bude poništen“, upozorio je danas ministar za civilne polove Adil Osmanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministar za civilne polove Adil Osmanović o popisu

 

“Ukoliko se ne iznađe rješenje i ne budu objavljeni rezultati u predviđenom roku, postoji opasnost da popis bude poništen“, upozorio je danas ministar za civilne polove Adil Osmanović

On je danas razgovarao s predstavnicima Agencije za statistiku i entitetskih statističkih zavoda s ciljem intenziviranja aktivnosti na objavljivanju konačnih rezultata popisa.

Na sastanku su svi ključni akteri pozvani da rade na iznalaženju rješenja kako bi rezultati bili objavljeni do 1. jula 2016. godine, kada ističe posljednji rok za objavu rezultata popisa provedenog 2013. godine. 

Ministar Osmanović podsjetio je prisutne da ukoliko se ne iznađe rješenje i ne budu objavljeni rezultati u predviđenom roku, postoji opasnost da popis bude poništen. Apelirao je da se ima u vidu da je najkasnije do 15. marta 2016. godine potrebno usvojiti ključni dokument Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013., kako bi statističke institucije u BiH bile u mogućnosti da završe svoj dio posla i objavit rezultate popisa u zakonom predviđenom roku, saopćeno je iz kabineta ministra Osmanovića.

Na sastanku je još jednom konstatirano da ne postoji jedinstven stav o tome ko se u BiH smatra rezidentnim stanovnikom

Učesnici sastanka pozvali su na iznalaženje rješenja koje je u skladu sa Zakonom o popisu i preporukama Međunarodne monitoring misije (IMO). 

Najavljeno je da će iduće sedmice biti održana sjednica Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH kada će biti nastavljeni  razgovori o ovoj temi. 

Ministar Osmanović je pozvao  rukovodioce statističkih institucija da na sjednici postignu ključni dogovor u vezi s jedinstvenom obradom i objavom podataka.

Predstavnici Agencije za statistiku informirali su prisutne da je Ugovor za skladištenje popisnog materijala s dosadašnjim iznajmljivačem prostora istekao 31. decembra 2015. godine. Istaknuto je da Agencija intenzivno radi na rješavanju tog pitanja, te da ova činjenica ni na koji način ne utječe na sigurnost popisnog materijala.

Radiosarajevo.ba

Komentariši