Održano prvo regionalno takmičenje srednjškolaca u preduzetništvu

U prostorijama Biznis centra u Goraždu održano prvo regionalno takmičenje srednjškolaca u preduzetništvu

U organizaciji Omladinske informativne agencije OIA BIH i OXFAM BiH danas je u prostorijama Biznis centra u Goraždu održano prvo regionalno takmičenje srednjškolaca u preduzetništvu, na kome je učešće uzelo 40 učenika iz srednjih škola iz Goražda, Rogatice, Foče i Čajniča.

 

 

 

 

Održano prvo regionalno takmičenje srednjškolaca u preduzetništvu

 

U organizaciji Omladinske informativne agencije OIA BIH i OXFAM BiH danas je u prostorijama Biznis centra u Goraždu održano prvo regionalno takmičenje srednjškolaca u preduzetništvu, na kome je učešće uzelo 40 učenika iz srednjih škola iz Goražda, Rogatice, Foče i Čajniča.

 Riječ je o prvom regionalnom takmičenju srednjoškolaca u okviru kojeg će se 40 učenika podjeljeno u osam mješovitih timova sa po pet članova takmičiti u poduzetništvu na temu ‘Potencijal rijeke Drine’. Svaki tim će pred žirijem predstaviti svoje biznis rješenje i najbolja dva tima, tačnije 10 najboljih učinika će obezbijedit učešće na Državnom takmičenju u Sarajevu koje će se održati 12. i 13.04.2016. godine. Pobjednici na Državnom prvenstvu predstavljaće našu zemlju na takmičenju u Zagrebu. Cilj takmičenja je razviti poduzetnički duh kod mladih.

 Prije četiri godine OIA u saradnji sa UNICEF-om i nadležnim entitetskim i kantonalnim ministarstvima obrazovanja pokrenula je takmičenje srednjoškolaca prema međunarodnoj metodologiji kroz koje bez obzira na vrstu škole i usmjerenje razvijaju svijest o preduzetništvu rješavajući biznis zadatak.

 Današnjem takmičenju u Biznis centru prisustvovali su predstavnici BPK-a i Općine Goražde među kojima i načelnik Muhamed Ramović koji je prilikom obraćanja naglasio važnost aktivizma mladih, kao i važnost razvijanja radnih aktivnosti i poduzetničkog duha kod mladih.

 Govoreći o pomenutom projektu i današnjem takmičenju u Goraždu izvršni direktor Omladinske informativne agencije (OIA) BiH Jan Zlatan Kulenović je istakao – ”U zadnje tri godine smo organizovali Državno takmičenje mladih u poduzetništvu koje je uključilo preko 100 različitih srednjih škola širom države. Ove godine sredinom aprila bit će organizovano u Sarajevu četvrti put za redom. Međutim, ove godine smo gledali mogućnost da što više mladih učestvuje u ovakvoj inicijativi, jer je riječ o takmičenju koje inspiriše mlade ljude sa jedne strane, a sa druge ih informiše o tome šta ustvari znači poduzetništvo i kroz jednu simulaciju kreiraju svoju neku biznis ideju koju pred žirijem predstavljaju. Ovaj put smo to htjeli spustiti na lokalni nivo, a institucije u Goraždu su to prepoznale i da zajedno sa OXFAM-om kao partnerom smo uspjeli pored državnog napraviti jedno regionalno takmičenje koje uključuje ove godine i Goražde i učenike iz Rogatice i Čajniča koji će zajedno na isti način kroz istu metodologiju u toku današnjeg dana dobiti biznis zadatak u ovom slučaju osam timova predstaviti pred žirijem, a dva najbolja tima od ovih osam će imati priliku da direktno idu na Državno takmičenje 12. i 13. aprila u Sarajevu. U svakom slučaju cilj ove ideje jeste da se mladi ljudi osnaže na jedan način kada znate da je 63% mladih nezaposleno u BiH možda jedna od opcija jeste otvaranje svojih firmi i preduzeća, a da bi došli do tog nivoa potrebno im je nešto ovako dok su još tinejdžeri da osjete uživo kroz jednu simulaciju na ovakvom takmičenju i šta znači razmišljati poduzetnički i koje su mogućnosti koje postoje možda i za otvaranje jednog takvog biznisa. Ovo nam je prvi put da radimo na regionalnom nivou, a ustvari riječ je o inicijativi koja puno znači za Goražde i generalno mlade ljude u Bosni i Hercegovini.”

 Da je današnje takmičenje korisno za mlade naručito za one koji se prvi put susreću sa poduzetništvom istakla je predstavnica OXFAM-a Majda Mujanović Babović – ”Danas se u Goraždu dešava biznis challenge odnosno poslovni izazov takmičenje u poduzetništvu za srednjoškolce. U suštini organizacija OXFAM na području Goražda realizuje jedan projekat koji se zove Goražde zona unaprijeđenog poslovanja u okviru kojeg je nastao Biznis centar i u okviru aktivnosti projekta cilj nam je da kreiramo povoljnije poslovno okruženje sa akterima iz Goražda kao što su Privredna i obrtnička komora, Udruženje poslodavaca, Općina i Kanton. U sklopu tih aktivnosti želimo posebno navesti i staviti akcenat na mlade i to je zapravo jedan od razloga zašto danas organizujemo odnoso što smo podržali organizaciju ovog takmičenja za mlade. U suštini iskustvo i rad sa mladima je donijela Omladinska informativna agencije koja realizuje ovo takmičenje na području BiH već četiri godine, ali je ovo prvi put da se dešava u Goraždu, odnosno na nivou lokalne zajednice. Smatramo da je ovo korisno za mlade naručito za one koji se prvi put susreću sa poduzetništvom, a imajući u vidu da su stope nezaposlenosti i mogućnosti zapošljavanja za mlade relativno ograničene. Ovaj događaj neće od njih napraviti poduzetnike za jedan dan, ali će im dati jedan podsticaj da razmisle o toj mogućnosti i ohrabriti ih da dođu u Centar, traže pomoć od ovih aktera koji su sa nama ovdje.”

 bpk

 

 

Komentariši