Kerla: Želim da igram i budem zdrav

Kerla: Želim da igram i budem zdrav, pa da na ljeto vidim šta ću dalje

Irtysh je sjajno otvorio novu sezonu, te u dosadašnje dvije utakmice imaju šest bodova. Kerla je igrao u obje utakmice kada je odbrana sjajno odradila posao i nije primila niti jedan gol. U prvom kolu savladan je Okzhetpes (1:0), a zatimAkzhayik (0:3). U međuvremenu odigrana su još dva kola i upisane dvije nove pobjede, Atirau sa 3:0, a u gostima  Shakhtar Karagandyja  sa 0:2

 

 

Kerla: Želim da igram i budem zdrav

 

Semir Kerla, 28-godišnji bosanskohercegovački stoper, nedavno je napustio Žalgiris, u kojem je proveo nešto manje od dvije godine, te je potpisao sa kazahstanskim prvoligašem, Irtysh, do kraja sezone uz mogućnost da kao slobodan igrač napusti klub na ljeto.

Poslije skoro dvije godine igranja u litvanskom Žalgirisu, Kerli slijedi prilagođavanje na novu sredinu. 

“Kao i svaki novi klub, nova sredina, ima svoje specifičnosti. Potrebno je određeno vrijeme za prilagođavanje. Potrebno je prilagoditi se na nove igrače, ligu, grad, državu… Treba postepeno ulaziti u sve to”, rekao je Kerla na početku razgovora za SCsport.ba, te je dodao: 

“Ogromne su vremenske razlike. Ima i razlika u organizaciji kluba. Još uvijek se navikavam na sve to. Što se tiče vremenske razlike, u odnosu na našu državi razlika je pet sati. Tako da za sada imam problema sa snom. Ipak, naviknut ću se. Ništa nije strašno”. 

Bosanskohercegovački stoper imao je još ponuda pored Irtysha, a čak neke su bile i veoma blizu realizacije. 

“Bilo je još ponuda. Odlučivao sam na osnovu plana finansija i plana karijere. Inače, kada se o tome odlučuje gleda se dosta parametara. Na osnovu svega izvuče se ono najbolje. Imao sam ponude koje sam skoro bio završio, a onda sam odlučio da dođem ovdje”, istakao je 28-godišnji stoper, dodavši: 

“Odlučio sam se za Irtysh, jer sam potpisao do kraja sezone, ali da mogu biti slobodan na ljeto. Zimski period se bio približio i bilo je sve manje opcija. Zima je inače teška za transfer, jer klubovi kupuju po jednog igrača. Želio sam da se smjestim negdje do ljeta. Pa vidjet ćemo onda da li ću na ljeto mijenjati klub ili odraditi ugovor do kraja sezone”. 

Kazahstanski fudbal napreduje iz dana u dan, a najbolji pokazatelj toga je sjajan rezultat Astane u Ligi prvaka. 

“Država je veoma jaka finansijski i samim tim se razvija i fudbal. Država ulaže u mnoge stvari. Ulaže se dosta u infrastrukturu. Rezultat je neminovan. Pokazatelj svega je Astana u grupnoj fazi Lige prvaka”, rekao je Kerla, koji ne smatra da kvalitet kazahstanskog fudbala ne odskače puno od našeg: 

“Možda ne pojedinačno gledano, ali kada generalno pogledate onda ima razlike. Igrači su mnogo plaćeniji. Nije niko budala da toliko plaća fudbalere, ako oni nisu dobri. Mislim da se to ne može porediti. Cijena nekada ocjenjuje kvalitet”. 

Kerla je u razgovoru za naš portal rekao nešto više o klubu i njegovim ambicijama ove sezone. 

“Radi se o jednom od najtrofejnijih klubova u Kazahstanu. Ambicije kluba su zaista visoke. Prvobitni cilj je da se uđe u utrku za prvaka, u doigravanje. Prioritet je ući među tih šest ekipa, pa poslije koliko se može uraditi. Potajno se nadaju plasmanu u jedno od evropskih takmičenja”, istakao je naš stoper. 

Irtysh je sjajno otvorio novu sezonu, te u dosadašnje dvije utakmice imaju šest bodova. Kerla je igrao u obje utakmice kada je odbrana sjajno odradila posao i nije primila niti jedan gol. U prvom kolu savladan je Okzhetpes (1:0), a zatimAkzhayik (0:3).

U međuvremenu odigrana su još dva kola i upisane dvije nove pobjede, Atirau sa 3:0 zatim u gostima  Shakhtar Karagandyja  sa 0:2

 

“Dobro smo počeli. Nismo primili gol u dvije utakmice. Tereni su drugačiji. Igra se na umjetnoj travi dosta utakmica. Samo kada je bolje vrijeme, onda se igra na pravoj”, kazao je Kerla, koji je u Litvaniji igrao na umjetnoj travi i to mu dosta pomaže: 

“Sigurno je da mi to pomaže. Prije nego sam otišao iz Litvanije želio sam naći klub koji igra na pravoj travi, ali eto sticajem okolnosti ponovo sam na umjetnoj. Znači kada se ima iskustva s tim. Zna se kako se pripremiti, kakve kopačke izabrati. Dosta stvari igra ulogu”. 

Donedavno u Irtyshu igrao je jedan Balkanac – Hrvat Ivan Graf, međutim sada u timu nema igrača s naših prostora. 

“To mi je uvijek hendikep kada nemam nekoga s naših prostora. Kada si sam nije jednostavno”, istakao je Kerla, te za kraj razgovora rekao šta mu je cilj u narednom periodu: 

“Želim samo da igram što više i bolje, te da budem zdrav, a onda na ljeto da odlučim šta ću dalje”.

 

 

http://scsport.ba/vijesti/kerla-elim-da-igram-i-budem-zdrav-pa-da-na-ljeto-vidim-sta-cu-dalje/108655

 

Komentariši