Hajrati hadži-Eminage Hećo i njegove hanume

Džamija Heća Mahala

Lijepa mahalska džamija sa manjim stanom u prizemlju služi onoj svrsi radi čega se i grade džamije. Ova džamija nosi naziv HADŽI EMINOVA DŽAMIJA jer je inicijator za izgradnju džamije bio upravo hadži Eminaga, brinuo se o njenoj izgradnji, uvakufio zemljište za džamiju i prilaz džamiji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hajrati hadži-Eminage Hećo i njegove hanume

 

 

U mjesecu januaru 2009 .godine preselila je na Ahiret rahmetli hadži Hasna-hanuma Hećo iz Sarajeva. Ove godine navršilo se  devetnaest godina od preseljenja na Ahiret njenog muža hadži Eminage. Preseljenje hadži Hasna-hanume prilika je da podsjetimo na hajrate ovih dobrih insana koji su islamske ljepote pretočili u životne dobrote živeći u pokornosti Allahu dž.š.,hizmeteći muslimanima i svojoj Zajednici

 

Godine 1952. Emin Hećo, sin Ragiba i Aiše, rodom iz Borovska, općina Rogatica, uzet će za ženu Hasnu Hajdarević, kćerku Mehe i Emke, rodom iz Šahbegovića, općina Sokolac. Od tada počinje njihov zajednički život ispunjen ljubavlju i vjerom u Boga da se radi dobro sebi i drugima. U Sarajevo su doselili 1956., a već 1958. godine kupili su kuću na Bistriku.

Nakon dvije godine, tačnije 1960., kupili su zemljište na području Alipašinog Polja, između Boljakova i Buća Potoka, danas u narodu poznato naselje Heća mahala.

Rahmetli hadži Eminaga bio je dugogodišnji mutevelija u najvećem i po vjerkoj pouci najuspješnijem džematu Boljakovom Potoku. Bio je jedno vrijeme i član Odbora IZ-e Sarajevo i upravo u tom periodu imao sam priliku da bliže upoznam hajrate ovih dobrih duša.

Gotovo cijelo područje nekadašnjeg Odbora IZ-e Sarajevo zajedno sam obišao  sa rahmetli Eminagom i imao priliku da se uvjerim koliko je brinuo o muslimanima,džamiji, imamima, vjerskoj pouci i Islamskoj zajednici.U veoma teškom periodu,kada je bilo nemoguće dobiti dozvolu od nadležnih organa za izgradnju bilo kakvog vjerskog objekta u urbanim naseljima, H.Eminaga uz podršku svoje dobre hanume, komšija, prijatelja i Islamske zajednice u svojoj avliji počinje graditi džamiju koja će biti hairli sagrađena i u funkciju stavljena 1989.godine. Lijepa mahalska džamija sa manjim stanom u prizemlju služi onoj svrsi radi čega se i grade džamije. Ova džamija nosi naziv HADŽI EMINOVA DŽAMIJA jer je inicijator za izgradnju džamije bio upravo hadži Eminaga, brinuo se o njenoj izgradnji, uvakufio zemljište za džamiju i prilaz džamiji.

Hadži Eminaga je preselio prije trinaest godina i ukopan je na starom sarajevskom mezaristanu Alifakovac. Dženazu mu je klanjao zamjenik reisu-l-uleme hadži Ismet ef. Spahić koji je i govorio o hajratima ovoga dobrog Bošnjaka. Hadži Hasna-hanuma je preselila na Ahiret 22., a dženaza je obavljena 23.januara 2009.godine, također na Alifakovcu. Dženazu merhumi klanjao je sarajevski muftija Husein efendija Smajić. Na me-

zaru od merhume oprostio se prof.dr.Džemaludin Latić koji je istakao da je teško naći prigodne riječi kojima bi se mogao zahvaliti na dobru koje su hadži Eminaga i Hadži Hasna-hanuma učinili njemu i njegovoj porodici u teškim okolnostima njegovog hapšenja i u toku izdržavanja zatvorske kazne. Iza merhuma je ostala kći Aiša koju su lijepo odgojili i školovali i koja se sretno udala za Gazinovca Ferid efendiju Ibiševića koji sada sa svojim evladima: Tarikom, Belmom i Aminom istinski čuva emenet dini-islama, onako kako su ih njihovi preci učili i praktičnim životom pokazali. Kao što kandilji svijetle sa džamije HADŽI EMINOVE, molimo Uzvišenoga da kaburi merhuma budu osvijetljeni džennetskim nurom i da im berzah bude džennetska bašča.

 

Preporod

Komentariši