Instalirana agrometeorološka stanica

ROGATICA– Stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su na voćnjaku u blizini centra opštine Rogatica instalirali agrometeorološku stanicu u vrijednosti 2.500 evra.

 

 

 

 

 

 

Instalirana agrometeorološka stanica

 

ROGATICA– Stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas su na voćnjaku Darka Kneževića u blizini centra opštine Rogatica instalirali agrometeorološku stanicu u vrijednosti 2.500 evra.
Viši stručni saradnik za voćarstvo Područne jedinice za pružanje stručnih usluga iz Prijedora Mirko Jokić rekao je novinarima da ova agrometeorološka stanica ima mogućnost mjerenja pet najznačajnih parametara za praćenje biljnih bolesti i štetočina.

Prema njegovim riječima, senzori mjere intenzitet i količinu padavina, temperaturu, vlažnost vazduha i dužinu vlaženja lista, te da ova prva instalirana stanica u potpunosti može da zadovolji potrebe voćara.

Jokićje napomenuo da će tokom godine služba imati modele za praćenje ukupno šest biljnih bolesti, od čega su dvije bolesti voćarskih kultura.

On je dodao da voćarska proizvodnja ima posebnu potrebu za pravovremenim informacijama u pogledu rizika od bolesti.

Agrometeorološka stanica je nabavljena posredstvom projekta UNDP-a Kancelarija u Srebrenici, uz podršku Ambasade Holandije.

Srna

 

Komentariši