Krsmanović negirao da je planirao ubistvo advokata Kape

 Krsmanović negirao da je planirao ubistvo advokata Kape

Milenko Krsmanović, optužen za ometanje rada pravosuđa i planiranje ubistva poznatog sarajevskog advokata Muhidina Kape, izjasnio se jučer u Sudu BiH da nije kriv za optužbe koje mu Tužilaštvo BiH stavlja na teret. Krsmanovića su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u junu prošle godine zbog sumnje da je planirao ubiti Kapu kako ovaj ne bi svjedočio protiv njega o ratnim zločinima počinjene na području Rogatice u julu 1992. godine. 

 

 

 

Optuženi za ometanje rada pravosuđa pred Sudom BiH

Krsmanović negirao da je planirao ubistvo advokata Kape

Milenko Krsmanović, optužen za ometanje rada pravosuđa i planiranje ubistva poznatog sarajevskog advokata Muhidina Kape, izjasnio se jučer u Sudu BiH da nije kriv za optužbe koje mu Tužilaštvo BiH stavlja na teret. Krsmanovića su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u junu prošle godine zbog sumnje da je planirao ubiti Kapu kako ovaj ne bi svjedočio protiv njega o ratnim zločinima počinjene na području Rogatice u julu 1992. godine. Kapo je bio i svjedok i žrtva tih zločina, a danas je ključni svjedok Tužilaštva BiH u procesu protiv Krsmanovića.

Prema navodima iz optužnice, Krsmanović je jednoj osobi dao informacije o Kapi, mjestima na kojima boravi, kao i o vozilu, te iznosio konkretne prijedloge o načinu izvršenja ubistva.

 – Optuženi Krsmanović je toj osobi ponudio nedozvoljenu korist u novčanom iznosu ili u vidu putničkog motornog vozila za izvršenje dogovora, tačnije ubistva advokata, kao i prikrivanje tragova izvršenog krivičnog djela, a sve prije termina održavanja glavnog pretresa – navedeno je tada u saopćenju Tužilaštva.

U oktobru prošle godine pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu počelo je suđenje Krsmanoviću kojeg optužnica tereti da je u julu 1992. u rejonu sela Pedište s jednim pripadnikom RS mučio Kapu s namjerom da ga ubiju, a od čega su kasnije odustali. Muhidin Kapo je odmah nakon hapšenja Krsmanovića u ispovijesti za naš list potvrdio da mu je Krsmanović tada slomio noge i rebra. On je naglasio kako je sreća da su obavještajne agencije u BiH na vrijeme došle do saznanja da mu se priprema likvidacija, jer su ga sekunde dijelile od smrti.

Avaz

 

Autor: M. Aš.

Komentariši