Nastavak suđenja za zločine u Rogatici u septembru

Na statusnoj konferenciji dvojici optuženih za zločine počinjene na području opštine Rogatica, dogovoreno je da će u septembru biti nastavljeno iznošenje dokaza Tužilaštva BiH. 

 

Nastavak suđenja za zločine u Rogatici u septembru

 

Na statusnoj konferenciji dvojici optuženih za zločine počinjene na području opštine Rogatica, dogovoreno je da će u septembru biti nastavljeno iznošenje dokaza Tužilaštva BiH
 
Stranke su se saglasile da suđenje neće krenuti iznova, iako je prošlo zakonskih mjesec dana od posljednjeg ročišta.
Na današnjem ročištu dogovoreno je i da će nastavak suđenja biti 9. septembra, kada će biti saslušana dva svjedoka Tužilaštva BiH.
Božidar Perišić i Vinko Zoranović optuženi su za zločine na području Rogatice. Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.
 
Perišić je optužen da je 19. juna 1992. godine civile bošnjačke nacionalnosti više puta istjerivao iz domova, nakon čega je pojedine od njih fizički i psihički maltretirao i hapsio.
 
Zoranović je optužen da je silovao dvije žene bošnjačke nacionalnosti u prostorijama Crkvenog doma i Srednjoškolskog centra.
 
Sud BiH je optužnicu potvrdio u januaru 2016. godine i u toku je izvođenje dokaza Tužilaštva BiH.

Dragana ErjavecBIRN BiHSarajevo

Komentariši