Izložbe će bit organizovane u Rogatici, Bratuncu, Srebrenici i Sarajevu

Izložbom posvećenoj atomskoj bombi i u Sarajevu je obilježena 71. godišnjica američkog nuklearnog napada na Hirošimu.  Izložbe će bit organizovane u Rogatici, Bratuncu, Srebrenici i Sarajevu

 

 

 

Izložbe će bit organizovane u Rogatici, Bratuncu, Srebrenici i Sarajevu

 

6. augusta 1945. bačena je nuklearna bomba na japanski grad koja je ubila na desetke hiljada ljudi, a od posljedica radijacije do kraja godine umrlo ih je još 140 hiljada.

Hiroki Miyoshi koji radi kao ekspert u Japanskoj međunarodnoj organizaciji za saradnju JICA kazao je kako je današnja izložba atomske bombe u Hirošimi njegov privatni projekat koji je organizovan u saradnji sa učesnicima koji su u Japanu pohađali različite kurseve i koji su imali priliku posjetiti Hirošimu. 

“Danas je Dan Hirošime i prije 71. godinu bačena je atomska bomba na ovaj grad. Kao Japanac želio bih da dođe do potpune zabrane nuklearnog naoružanja u čitavom svijetu”, rekao je on. 

Dodao je da kako imaju namjeru organizovati nekoliko izložbi širom BiH te da se nada velikoj posjeti Bosanaca i Hercegovaca. 

“Nadam se da će ljudi shvatiti potrebu zabrane nuklearnog naoružanja u svijetu. Izložbe će bit organizovane u Bratuncu, Rogatici, Srebrenici i Sarajevu”, kazao je on.

Osnovni cilj je da se kroz prijenos znanja i tehnologija pomaže društveno-ekonomski razvoj država u razvoju, što između ostalog obuhvata aktivnosti kao što su: prihvatanje polaznika JICA kurseva, slanje stručnjaka, snabdijevanje opremom, provođenje projekata tehničke saradnje i implementacija razvojnih studija.

 

http://www.klix.ba

 

 

Komentariši