Amar Halilović najmlađi ovogodišnji hadžija iz BiH

Amar Halilović (18) najmlađi je budući hadžija u grupi od 1.411 hadžija koji će ove godine iz Bosne i Hercegovine otputovati u najveće muslimansko svetište…

 

 

Osamnaestogodišnji Amar Halilović je najmlađi ovogodišnji hadžija iz BiH:

Biti hadžija nosi odgovornost

 

Amar Halilović (18) najmlađi je budući hadžija u grupi od 1.411 hadžija koji će ove godine iz Bosne i Hercegovine otputovati u najveće muslimansko svetište…

 

 

…Meku i Medinu, gdje će obaviti hadž, jednu od temeljnih islamskih dužnosti.

Amar je ove godine završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i školovanje će nastaviti na IUS-u. Kako je ispričao za Anadolu Agency (AA), želja da ode na hadž je postojala još od djetinjstva.

Amar putovanje na hadž plaća od novca koji je skupljao godinama, tačnije bajramaluka koji su mu davali ljudi još od malih nogu. Putuje zajedno sa ocem Nezimom i majkom Fatimom.

– Veliki korak –

“Ove godine na hadž idem kao najmlađi do sada prijavljen hadžija. Već sam jednom posjetio Meku i Medinu, išao sam na umru nakon završenog prvog razreda srednje škole. Želja da odem na hadž bivala je sve jača iz godine u godinu”, ispričao je Amar.

U prethodnim godinama ga je u toj želji ometala i škola, jer je boravak na hodočašću dolazio u vrijeme trajanja školske godine. Nakon što je ove godine završio srednju školu, odlučio se na ovaj veliki korak.

“Zahvaljući našoj majci, skupljene su pare da nas četvero djece – dvije sestre, brat i ja, odemo na hadž. Od našeg rođenja ona je ostavljala pare koje bismo mi dobili, bajramaluke i druge. Sve je ostavljala sa strane. Prije par godina, skupljene su pare za nas četvero. Prošle godine je išla sestra, ja idem ove, a preostali brat i sestra će nekada kasnije”, naglasio je Amar.

Govoreći o odgovornosti koju odlazak na hadž donosi, ovaj 18-godišnjak je naglasio da je svjestan svega ono što slijedi nakon hadža.

“Biti hadžija nije samo ono poslije, treba se pripremiti, jer to nije neko obično putovanje i ne mogu nastaviti sa istim načinom života kao i prije hadža. To prvenstveno podrazumijeva ozbiljnost u činjenju ibadeta. To je odgovornost. Sama osoba, kada se vrati sa hadža ,vraća se bez grijeha i treba da se trudi da to zadrži”, poručio je Amar.

– Prijatelji oduševljeni –

Iz svake rečenice ovog 18-godišnjaka biva jasno ako je potpuno svjestan odgovornosti koju obavljanje hadža nosi za muslimana.

“Dugo sam razmišljao da li da idem ove godine. Nakon dugog razmišljanja i razgovora sa roditeljima, odlučio sam ići. Svi prijatelji su oduševljeni. Krug prijatelja je takav da svi žele da odu i posjete to mjesto”, dodao je Amar.

Prema protokolu koji je ove godine potpisan sa Ministarstvom hadža Kraljevine Saudijske Arabije, predviđeni broj hadžija iz BiH je 1.411. U taj broj je uračunato i rukovodstvo hadža, odnosno vodiči i ljekarska ekipa. Predviđeni letovi za Saudijsku Arabiju su 29. i 30. augusta, po četiri leta. Povratak je planiran 17, 18, 19. i 20. septembra. Ove godine, najstariji budući hadžija je Bešlaga Bajraktarević rođen 1927. godine.

 

http://www.oslobodjenje.ba/

 

Komentariši