Drugi vikend prikupljanja školskog pribora

Projekat je pokrenut na osnovu ideje volontera iz Zvornika, te je tako i prva akcija bila djeci u tom gradu. Nakon toga je projekat proširen na područje Vlasenice, Milića, Rogatice Goražda i drugih gradova u Istočnoj Bosni, ali i u zapadnoj Bosni (Glamoč i Livno)

 

 

 

Projekat Svitanja

“Dajte im razlog za osmijeh”

– drugi vikend prikupljanja školskog pribora –

 

Cilj je obezbijediti više od 500 poklon paketa za djecu povratnika

 

Humanitarni sektor Udruženja “Svitanje” već osmu godinu organizuje akciju prikupljanja školskog pribora za djecu povratnika, a ove godine akcija se održava od 20. do 28. augusta, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat je pokrenut na osnovu ideje volontera iz Zvornika, te je tako i prva akcija bila djeci u tom gradu. Nakon toga je projekat proširen na područje Vlasenice, Milića, Rogatice Goražda i drugih gradova u Istočnoj Bosni, ali i u zapadnoj Bosni (Glamoč i Livno)

Kako je kazao Mirza Selimbegović, projekt-menadžer u Udruženju “Svitanje” akcija “Dajte im razlog za osmijeh” se odvija u marketima Bingo (Alipašino Polje i Stup), Amko Komerc (Mojmilo) i Robot (Socijalno i Hrasno), a donacije zainteresirani mogu dostaviti i u prostorije Udruženja, ulici Sagrdžije 43 (iznad Fakulteta islamskih nauka FIN) u Sarajevu. Selimbegović ističe kako se u akcija prikupljanja školskog pribora odvija samo u Sarajevu, odnosno na nekoliko njenih lokacija.

“Pored ruksaka koji mi želimo da napunimo, nama je najbitnije da imamo ruksak za svaku školsku godinu. Želimo da ruksak napunimo školskim priborom”, rekao je Selimbegović, dodavši kako će pribor biti sortiran prema uzrastu, a čak i prema spolu.

On je istakao kako su u Udruženju sebi zadali veći cilj ove godine i da planiraju obezbijediti više od 500 poklon paketa. Pomoć očekuju i od određenih organizacija i pravnih subjekata. Volonteri Udruženja su rekli kako zainteresirani mogu učestvovati i uplatom na žiroračun Udruženja.

“O pitanju akcije smo vrlo optimistični i akcija ide dobro”, dodao je Selimbegović.

Pored toga Selimbegović je najavio i nastavak ovog projekta jer se ne očekuje smanjenje potreba za školskim priborom.

“Ovo nisu obične sveske i olovke, one imaju neku posebnu vrijednost. Nama nije cilj samo da ta djeca dobiju svesku i olovku za pisanje.. Nama je cilj da pokažemo da mislimo na tu djecu koja su u puno podrednijem položaju u odnosu na djecu koja su u Federaciji. Nama je cilj da pokažemo da postoje ljudi koji mislite na tu djecu i ljude koji su se vratili i koji se susreću sa mnogim iskušenjima kojih u Federaciji nema”, poručio je Selimbegović.

Prethodnih godina, pribor su dobila djeca iz Zvornika, Bratunca, Vlasenice, Milića, Glamoča, Goražda, Ustikoline, Livna, a iz ovog projekta se izrodio i projekat “Školarci Rogatice”, koji je toj djeci omogućio nezaboravan raspust u Sarajevu.

Prošle godine, projektom je bilo obuhvaćeno 300 djece.

Djeci su uručeni ruksaci koji su sadržavali sveske i osnovni pribor za školu. Pored toga, uručene su i jednokratne stipendije, kao i pomoć u vidu odjeće i obuće.

Udruženja “Svitanje” je članica Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS i okuplja pet udruženja koja pored Sarajeva, djeluju u Zenici, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu, Živinicama, Žepču, Konjicu i Goraždu.

Akos.ba

 

Projekat Svitanja "Dajte im razlog za osmijeh" - drugi vikend prikupljanja školskog pribora

 

Komentariši