Vragolovi: Ukrali mu stado od 28 ovaca!!!

Nakon potrage kroz šume, stijene i minska polja Ifet Kadrić izgubio nadu da će naći svoje stado

Nestanak ovaca prijavio je policiji koja je otvorila istragu. Jednu ovcu može ukrasti lopov, ali za stado sa 28 bio je potreban detaljan plan, prijevoz i organizirana grupa kradljivaca, koji su porodicu Kadrić doveli na rub očaja.

 

 

 

 

 

 

 

Povratnik iz Vragolova kod Rogatice s ljubavlju odgajao ovce

Nakon potrage kroz šume, stijene i minska polja Ifet Kadrić izgubio nadu da će naći svoje stado

 

 

Sa stadom ovaca koje bi obično paslo nedaleko od kuće koju je teškom mukom i vlastitim trudom obnavljao, Ifet Kadrić je skraćivao svoje penzionerske dane.

Briga o životinjama koje su osjećale njegovu ljubav pa mu na svaki poziv trčale u susret, bila je i jedini mogući način da popravi skromna primanja i nastavi obnovu imovine koja u selu Vragolovi kod Rogatice, bez pomoći države, traje već skoro dvije decenije.

Stado koje je Ifet sa suprugom Dervišom s ljubavlju odgajao, u njemu i jedan broj kurbana, nestalo je u trenu.  

Otišao da odmori

– U nedelju smo se vratili sa mevluda u Vragolovima. Ovce su plandovale pod ovom kruškom u ogradi i prođoše ovuda. Mene nešta pritislo i otiš’o sam da odmorim deset minuta. Kad sam otiš’o da ih potražim – nema ih – kaže Ifet Kadrić.

Sa sinom i komšijama, sa oboljelim koljenom i uz pomoć štapa, prešao je blizu stotinu kilometara u potrazi za svojim stadom. Danima je pretraživao šume i stijene do rijeke Prače, prostor oko nekadašnje pruge od Mesića do Hrenovice, prolazio i kroz minska polja kako bi pronašao bilo kakav trag.

– Ovdje su nam odmah ispod kuća sve minska polja. Sve sam ja to preš’o, ali sam „hvat’o“ kud su divlje svinje prolazile, njihovu onu stazu i tu sam prolazio. Ima onih tabli, spale s drveta pa i ne vidiš da je označeno minsko polje. Tek kad sam se vrać’o vidim gdje sam bio – dodaje Kadrić.

Prijavio policiji 

Nestanak ovaca prijavio je policiji koja je otvorila istragu. Jednu ovcu može ukrasti lopov, ali za stado sa 28 bio je potreban detaljan plan, prijevoz i organizirana grupa kradljivaca, koji su porodicu Kadrić doveli na rub očaja. – Kako mi neće biti udarac. To je po nekakvoj, najmanjoj cijeni preko 5.000 maraka štete. To je čovjeku bilo veliko pomagalo uz njegovih 300 maraka penzije, a to sam i radio i drž’o da bih mog’o da živim ovdje, da bih nešto doprinio, da obnovim nešto više. I ova djeca, neki imaju pos’o, neki nemaju, pa sam se borio i za njih, da posijem bar tog krompira i luka, da to ne kupuju – priča nam Ifet.

U Vragolove se vratio 1997. godine, pa je odmah po završetku rata počeo čistiti ruševine i zarasla imanja. Sve je radio rukama, bez mehanizacije i pomoći. 2004. godine od humanitarne organizacije iz Goražda dobio je 10 ovaca, a tek prošle godine motokultivator za koji je trebao uplatiti 30 posto svojih sredstava.

Starost, težak život i naporan rad narušili su njegovo zdravlje, a nedjelo kriminalaca koji su ga ostavili i bez njegovog blaga, bez pomoći i podrške da ponovo stane na svoje noge, prijeti da konačno slomi ovog 74-godišnjeg povratnika.

Autor: Al.B. AVAZ

Komentariši