Brojna kršenja izbornih propisa prije početka izborne kampanje

Istakao je da vršenje pritiska na birače i kupovinu glasova zabilježeno u četiri općine (Busovača, Šekovići, Sokolac i Velika Kladuša), a trgovina mjestima u biračkim odborima zabilježena je u 11 općina u BiH (Rogatica, Foča FBiH, Han- Pijesak, Istočno Novo Sarajevo, Kiseljak, Kotor- Varoš, Mrkonjić- Grad,  Sokolac, Srbac, Teslić i Travnik).

 

 

 

Brojna kršenja izbornih propisa prije početka izborne kampanje

 

Koalicija “Pod lupom” zabilježila je brojna kršenja izbornih propisa i pravila tokom posmatranja predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini, te uputila apel Centralnoj izbornoj komisiji BiH i istražnim organima da pokrenu postupke i sankcionišu počinitelje.

 

Dugoročni posmatrači Koalicije od 18. jula vrše monitoring predizbornog perioda putem sedam regionalnih kancelarija širom BiH i 41 dugoročnog posmatrača na terenu.

Na konferenciji za medije danas su direktor projekta Koalicije “Pod lupom“ Dario Jovanović, projektni koordinator Koalicije Mersad Avdić i uime Udruženja BH Novinari Borka Rudić prezentirali rezultate projekta, a izvještaj se temelji na analizi 950 izvještaja s terena, a u fokusu posmatranja su bili politički subjekti, izborna administracija, mediji, civilno društvo i građani.

Jovanović je kazao da se najčešći slučajevi kršenja izbornih propisa i pravila prije početka izborne kampanje od političkih subjekata odnose na vršenje pritisaka na birače, kupovinu glasova, trgovinu mjestima u biračkim odborima, zloupotrebu javnih resursa, plaćeno javno oglašavanje, organiziranje raznih vidova proslava i druženja s građanima pod okriljem redovnih političkih aktivnosti.

Istakao je da vršenje pritiska na birače i kupovinu glasova zabilježeno u četiri općine (Busovača, Šekovići, Sokolac i Velika Kladuša), a trgovina mjestima u biračkim odborima zabilježena je u 11 općina u BiH (Foča FBiH, Han- Pijesak, Istočno Novo Sarajevo, Kiseljak, Kotor- Varoš, Mrkonjić- Grad, Rogatica, Sokolac, Srbac, Teslić i Travnik).

U gotovo svim općinama primijećena je zloupotreba javnih resursa u vremenu prije zvaničnog početka izborne kampanje koja se ogleda u intenziviranju infrastrukturnih radova (rekonstrukcija saobraćajnica i ulica, lokalnih puteva, stanogradnja, rekonstrukcija stambenih i drugih objekata) u jedinicama lokalne samouprave i kroz korištenje službenih i javnih prostorija u svrhe kampanje.

“Iako Izbornim zakonom BiH nije dozvoljena promocija političkim subjektima unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, u 11 opština politički subjekti koristili su općinske, gradske i druge javne prostorije u svrhe promocije”, rekao je Jovanović.

Također je ocijenjeno da je rad Centralne izborne komisije BiH (CIK) pozitivan u dijelu koji se odnosi na organizaciju izbora i provođenje aktivnosti predviđenih izbornim kalendarom, ali je Jovanović kazao da ,”u velikom broju slučajeva nedostaje konkretna reakcija CIKBiH na uočene probleme, nedostatke i nepravilnosti u izbornom procesu, posebno u dijelu koji se odnosi na sankcioniranje prekršioca”.

Dodao je da CIK također rijetko reagira po službenoj dužnosti, a izostaju i adekvatne sankcije od CIK-a za teža kršenja izbornog procesa, pogotovo kada su u pitanju navodi o trgovini mjestima u biračkim odborima.

Avdić je naglasio da izražene sumnje ili prigovori vezani za ažurnost biračkog spiska zabilježeni su u 17 općina, s informacijama da se u pojedinim općinama na biračkom spisku nalaze i umrle osobe.

“S obzirom na to da u BiH imamo pasivnu registraciju birača kroz Centralni registar građana veoma je važno ispitati ove navode i otkloniti sve sumnje u ažurnost biračkih spiskova po općinama”, istakao je Avdić.

U ukupno osam općina zabilježeni su slučajevi većeg broja prijava ili odjava birača. Ovo može predstavljati problem u manjim općinama i nagovijestiti pokušaj izbornog inženjeringa, odnosno, uticaja na rezultate izbora.

Monitoring medija tokom izborne kampanje radit će Udruženje „BH Novinari“ i agencija „Boram“, a Rudić je istakla da će, pored ostalog, vršiti istraživanje da li mediji pružaju ravnopravni pristup svim političkim subjektima, koliko su mediji fer, objektivni i balansirani u predstavljanju političkih subjekata.

“Poseban fokus će biti na pet općina u BiH, odnosno na medije u tim općinama, Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina, Zenica i Tuzla, a pored ostalog pratit će i koliko se postojeći zvaničnici koji su kandidati pojavljuju u medijima, a koji zloupotrebljavaju medije zbog svojih javnih funkcija”, zaključila je Rudić.

Koalicija poziva građane da prijave uočene nepravilnosti tokom izborne kampanje putem besplatnog telefona 080 05 05 05 ili na web stranici Koalicije www.podlupom.org.

 

Klix.ba

Komentariši