ROGATIČANI NA PROSLAVI OSLOBOĐENJA GORAŽDA

OBILJEŽAVANJU OSLOBOĐENJA GORAŽDA PRISUSTVOVALI SU I BORCI ROGATIČKE BRIGADE…

 

 

ROGATIČANI NA PROSLAVI OSLOBOĐENJA GORAŽDA

 

Tačno prije 24 godine, 18. septembra prvi put je oslobođeno Goražde i to okončanjem operacija “Krug” i “Drina” kada su branioci ovog područja postigli najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, oslobodivši više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom. Goražde je tada nazvano “Gradom heroja”.

Ovaj datum se u gradu na Drini obilježava kao Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde, a tim povodom na centralnom spomen obilježju okupljeni su se prisjetili prošlih vremena. 

Himna, cvijeće na spomeniku palim borcima i dužna počast herojima koji su za odbranu ovog dijela BIH dali svoje živote, tradicija je koja se u gradu heroju njeguje već 24 godine, a ovaj datum zlatnim slovima je upisan u historiju Goražda.

Današnji dan svjedoči o herojskom otporu njegovih branilaca, ali i svih njegovih stanovnika koji su se prisjetili dana kada su jedinice Prve, 31. i 43. Drinske udarne brigade kroz operacije “Krug” i “Drina” uspjele poraziti znatno nadmoćnijeg neprijatelja i osloboditi najveći dio goraždanske teritorije.

Na spomen obilježju okupili su se nekadašnji borci, komandanti, ratni vojni invalidi, porodice šehida i poginulih boraca, pripadnici Oružanih snaga BiH, zvaničnici svih nivoa vlasti, te brojni gosti..

Ratni komandant 1 rogatičke brigade Nedim Alagić Peda kazao je da je 18. septembar ne samo dan oslobođenja Goražda već i dan bitan za cijelu državu.

– Da se Goražde nije odbranilo i oslobodilo 1992 pitanje je bi li bilo današnje Bosne. Mnogo je krvi proliveno da bi danas mi bili ovdje. Izginula je naša mladost. Svako dijete koje je preživjelo rat u Goraždu bilo je heroj. Svaki dan je nekome dženaza, odlaze oni koji su branili Bosnu, ali me raduje kad vidim omladinu koja završava škole, koja voli svoj grad i koja će se boriti za njega. Nadam se da će mladi ljudi preuzeti ovaj grad, boriti se da u njemu bude bolje i čuvati da se 92. nikad ne ponovi – istakao je Alagić.

 

Danas je organizovana i posjeta mezarjima palih boraca,gdje je također položeno cvijeće.

 

Komentariši