Hreljić: Nisam mnogo razmišljao kad su mi Mađari ponudili ugovor

– Sasvim slučajno jednu večer me pozvao moj prijatelj Drilon Cenaj i pitao me da li bih ja išao na probu u MTK Budapest jer im je trebao mlad stoper. Po preporuci njegovog oca, ja sam sa svojim ocem stupio u kontakt sa menadžerom

 

 

 

 

 

 

 

Hreljić: Nisam mnogo razmišljao kad su mi Mađari ponudili ugovor

 

Mladi defanzivac i bivši igrač SAŠK-a, Sarajeva i Slavije Kenan Hreljić nedavno je dogovorio trogodišnju saradnju sa MTK-om iz Budimpešte

 

Kolonija bh. fudbalera u Mađarskoj, među kojima su svakako naša najzvučnija imena članovi mađarskog Videotona, bivši ljubimac navijača Sarajeva Asmir Suljić, te povremeni bh. reprezentativac Anel Hadžić, povećana je za još jedno perspektivno ime. Mladi 19-godišnji defanzivac Kenan Hreljić odnedavno je novi član jednog od najvećih mađarskih klubova – FC MTK iz Budimpešte.

Bliži državnom dresu

Hreljić je svoju fudbalsku karijeru započeo u sarajevskom niželigašu SAŠK Napredak, potom je neko vrijeme proveo u FK Sarajevo, odakle je kasnije prešao u redove FK Slavija iz Lukavice u kojoj je dobio pravu šansu, dokazao se, a vrlo brzo je stigla i nagrada za trud.

Hreljić je otputovao u Mađarsku, gdje je “položio”, a kao rezultat svega stigao je i ugovor na tri godine u kojima će braniti dres kluba koji je 23 puta osvajao titulu prvaka ove centralnoevropske zemlje.

Na početku razgovora za Oslobođenje, Hreljić nas je upoznao sa svojim putem do mađarskog tima, odnosno kako je do transfera uopšte došlo.

– Sasvim slučajno jednu večer me pozvao moj prijatelj Drilon Cenaj i pitao me da li bih ja išao na probu u MTK Budapest jer im je trebao mlad stoper. Po preporuci njegovog oca, ja sam sa svojim ocem stupio u kontakt sa menadžerom Radovanom Stijačićem i dogovorio moj prvi odlazak na probu u Budimpeštu. Odradio sam jedan trening sa igračima iz tamošnje akademije, a nakon dobro odrađenog treninga treneri su mi rekli da dođem za mjesec. Boravio sam u Akademiji pet mjeseci i spremali su me za prvi tim. Klub mi je ponudio jasnu viziju mog razvoja u narednim godinama i ja sam potpisao prvi profesionalni ugovor na tri godine. Nadam se da će me ovaj ugovor približiti i državnom dresu o kojem sam oduvijek sanjao, istakao je Hreljić.

O mađarskom fudbalu, priznaje, znao je jako malo, ali je oduševljen prvom slikom lige koja ga je tamo dočekala.

– Infrastruktura je na visokom nivou, profesionalno se odnose prema igračima, cijene trud i rad te stalno nadograđuju kvalitet igrača. Mislim da je mađarska liga jača od naše, a uslovi za razvoj mladih fudbalera su znatno bolji, kaže Hreljić.
Slavija je proljetos ispala iz Premijer lige, što je pogodilo mladog fudbalera jer je to klub koji ga je afirmisao.

– Žao mi je što im se to desilo. Redovno se čujem s trenerom Milanom Mijovčićem koji mi je u Slaviji bio trener. Moj otac redovno sjedi na tribinama u Lukavici i bodri Slaviju. Želim im što brži povratak u elitu, poručuje Hreljić.

Pored one iz MTK-a, postojale su još neke ponude, ali…

– Bilo je priča o angažmanu u BiH, ali ništa konkretno. MTK je bila moja prva ponuda izvana i bila je vrlo konkretna. Nisam mnogo razmišljao.

Skaut Chelseaja

Malo ljudi zna da je Kenan imao i susret sa skautom Chelseaja u vremenu dok je nosio dres SAŠK-a.

– Sa SAŠK-om sam igrao utakmicu protiv Želje na Grbavici i poslije mi prilazi čovjek i pita me kako se zovem. To je bio skaut Chelseaja koji je došao da gleda Željine igrače i ja sam mu zapao za oko. Upisao je moje ime i prezime i želio je da razgovara sa mojim ocem. Otac nije bio za tu saradnju jer sam imao samo 14 godina. Ne mogu da ne spomenem i utakmicu kada je povrijeđen moj drug Miloš Božović kojem želim brz oporavak. Ta dva momenta nikada neću zaboraviti, kazao nam je Kenan Hreljić.

 

Piše: Mirza KADIĆ

http://www.oslobodjenje.ba

 

 

Komentariši