Potvrđena optužnica protiv Mladena Vasiljevića koji se tereti za ratni zločin

Billedresultat for sud bih

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Mladena Vasiljevića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice i Višegrada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potvrđena optužnica protiv Mladena Vasiljevića koji se tereti za ratni zločin

 

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Mladena Vasiljevića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice i Višegrada.

Za Vasiljevićem, koji je nastanjen u Beogradu i koji je državljanin BiH i Srbije, ranije je raspisana potjernica.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, Mladen Vasiljević je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Srpske općine Rogatica i član Kriznog štaba, od maja do novembra 1992. godine učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Rogatica.

Vasiljeviću je na teret stavljeno da je preko podređenih pripadnika SJB-a, u saradnji s pripadnicima Rogatičke brigade, učestvovao u ubistvima, prisilnim nestancima i nezakonitom zatvaranju.

– Nesrpsko stanovništvo je bilo zatvoreno u objekte i prostorije Srednjoškolskog centra ‘Veljko Vlahović’ i fabriku slada ‘Rasadnik-Sladara’ u Rogatici, gdje je Vasiljević obilazio i ispitivao zatvorene osobe. Žrtve su premlaćivane, odvođene na prinudne radove, zatvorene žene i djevojke silovane uz prijetnje i upotrebu sile, a stariji muškarci, žene i djeca prisilno su preseljeni izvan područja Rogatice. Imovina nesrpskog stanovništva je pljačkana i uništavana u velikim razmjerama – saopćeno je u junu ove godine, kada je Tužilaštvo podiglo optužnicu.

Prema Tužilaštvu, Vasiljević je učestvovao u pješadijskim napadima na civilno stanovništvo iz Višegrada i okolnih sela, prilikom kojih je više desetina civila lišeno slobode.

– Većina tijela žrtava je pronađena i ekshumirana 2000. godine u jami Paklenik kod sela Kalimanići u općini Sokolac, a veći broj žrtava je odveden u nepoznatom pravcu. O njihovoj sudbini do dan-danas nema nikakvih informacija – stoji u optužnici Tužilaštva, javio je BIRN BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

30.09.2016. / 16:14h

 

 

Komentariši