Vlada sprema spas za konje sa “Borika”?

Vlada RS je usvojila informaciju o stanju na ergeli konja “Borike” kod Rogatice i zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u saradanji sa JP “Šume Srpske” Sokolac realizuje aktivnosti da bi ugrožene životinje bile spasene.

 

 

Vlada sprema spas za konje sa “Borika”?

 

Vlada Republike Srpske je usvojila informaciju o stanju na ergeli konja “Borike” kod Rogatice i zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u saradanji sa JP “Šume Srpske” Sokolac realizuje aktivnosti da bi ugrožene životinje bile spasene.

 

Te aktivnosti, kako saznaju Nezavisne, će se kretati u pravcu zaštite i revitalizacije genetskog potencijala autohtone rase bosanskog brdskog konja.

Proces je podijeljen u dvije faze, pa će dugoročni cilj biti regulisanje pravnog statusa zaštite pasmine, dok će prve mjere biti osiguravanje genetike koju nose preostala grla u “Borikama”. 

Kako se nezvanično saznaje, jedna od mogućnosti je i otkup konja i njihovo smještanje na sigurno, ali problem su finansije.

Podsjećamo, “Nezavisne” su više puta pisale o teškom stanju i uslovima u kojima se nalazi bosanski brdski konj na ovoj nekada evropski poznatoj ergeli. Životinjama nisu obezbijeđeni smještaj ni zaštita, a ni hrana za zimu, koja je neophodna kako bi preživjeli zimu bez ispaše. 

Zbog nebrige vlasnika, konje su u više navrata napadali vukovi, koji su im nanijeli teže povrede. Vijest o lošem stanju na ovoj ergeli stigla je čak i na adresu Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, koje je šokirano zatečenim stanjem.

“Užasno je šta se radi divnoj životinji, koja je pritom i autohtona pasmina jednog kraja i samim tim mora biti pod zaštitom. Ministarstva moraju ozbiljno da se uključe u zbrivnjavanje životnja”, rekli su ranije članovi komisije. 

Upućeni i stručni u ovoj temi više puta dosad su naglašavali kako će rijetko koja životinja da preživi zimu ukoliko se nadležni ne uključe. Pored nehumanosti prema životinjama, smrt konja s “Borika” bi bila nenadoknadiv genetski gubitak.

(Nezavisne novine)

Komentariši