Ekipa iz Mostova neće zaboraviti povratnike

 Sa podjele kurbanskog mesa / Amp BiH - Zenica - Ekipa iz Mostova neće zaboraviti povratnike

Prošle godine su između ostalog organizovali iftare u Zenici, Nemili, Maglaju, Rogatici, Srebrenici – Potočari te podjelu kurbanskog mesa – Zenica, Kakanj, Busovača, Kiseljak, Maglaj, Zavidovići, Rogatica, Goražde i Ustikolina……

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekipa iz Mostova neće zaboraviti povratnike

 

Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH – Zenica postala je prepoznatljiva po aktivnostima i projektima ne samo u našoj zemlji već i mnogo šire. Protekla godina je po broju uspješnih aktivnosti i projekata do sada bila najuspješnija godina rada. Realizovali su čak 44 projekta.

 

Podrška općina

– Naša organizacija je osnovana 2011. godine sa ciljem da realizacijom projekata ojačamo međunarodnu saradnju između BiH i prijateljskih država, a takođe da, realizujući aktivnosti humanitarnog, edukativnog, kulturnog, sportskog karaktera, širom BiH obnovimo veze koje su postojale između općina, naselja, regija prije agresije na našu zemlju. Više aktivnosti smo realizovali u saradnji sa institucijama i organizacijama iz Republike Turske, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Veliki dio aktivnosti smo realizovali u općinama širom BiH, gdje smo posjetili 13 povratničkih naselja i organizovali programe pod nazivom “Obnovimo mostove prijateljstva u BiH – Podrška održivom povratku”, u kojim su učestvovali mladi ljudi, umjetnici, muzičari i glumci, kazao je Jasmin Imamović, prvi čovjek Mostova.

On je objasnio da su tokom 2016. godine potpisali memorandume o saradnji i partnerstvu sa nevladinim organizacijama iz Srbije (Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka), Hrvatske (BNV Preporod grada Splita, Vijeće nacionalne manjine Bošnjaka Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita), Makedonije (Nevladina organizacija HEDEF – Debar). Takođe, potpisali su i memorandum o saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona sa kojim odlično sarađuju.

Tokom prošle godine su uspostavili dobru saradnju sa Crvenim polumjesecom Republike Turske, institucijama Republike Turske u BiH, Univerzitetom 18. mart – Cannakalle, sa općinama u Republici Turskoj (Uskudar, Karšijaka, Lapseki, Karesi, Fethiye),općinama iz BiH (Visoko, Tešanj, Busovača, Bužim, Vukosavlje), Hrvatske (Grad Split), Slovenije (Slovenj Gradec), Crne Gore (Rožaje) i Srbije (Novi Pazar).

Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH – Zenica tokom 2016. godine realizovala je i veći broj aktivnosti i projekata vjerskog karaktera tokom mjeseca ramazana zahvaljujući svojim prijateljima i partnerima iz Republike Turske, Belgije, BiH (organizovanje iftara u Zenici, Nemili, Maglaju, Rogatici, Srebrenici – Potočari) i Kurban-bajrama (podjela kurbanskog mesa – Zenica, Kakanj, Busovača, Kiseljak, Maglaj, Zavidovići, Rogatica, Goražde i Ustikolina).

 

Partnerske organizacije

– Svi navedeni projekti i aktivnosti su postigli svoj cilj, a cilj Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH – Zenica jeste da pravi, jača i obnavlja mostove prijateljstva posebno u BiH i sa prijateljskim državama. Nastavićemo sa realizacijom projekata posjete povratničkim naseljima, kao i projekte koje već tradicionalno već nekoliko godina realizujemo ili smo suorganizatori, a takođe ćemo nastaviti saradnju sa partnerskim organizacijama, institucijama iz BiH i svijeta, poručio je Imamović. 

 

http://www.oslobodjenje.ba/

 

Komentariši