Zaboravljeni heroj Mustafa Džebo

Odmah se uključuje u TO BiH. Godine 1992 učestvovao je u mnogim bitkama za odbranu grada (poznatije su Pofalićka bitka, bitka na Poljinama,, Jevrejsko groblje- Grbavica….).

 

 

 

 

 

 

Zaboravljeni heroj Mustafa Džebo:

 

Heroj kojeg moramo pamtiti i čuvati od zaborava!

 

 

MUSTAFA ( OMER ) DŽEBO – MUSA

Rođen 21.11.1965 u Žepi. Osnovnu školu 1.maj završava u Žepi, upisuje se u srednju vojnu školu u Sarajevu gdje ostaje dvije godine i završava je u Banja Luci. I u osnovnoj i srednjoj školi bio je učenik generacije.

Po završetku srednje škole predaje na vojnu akademiju u Beograd gdje nije bio primljen. Sa činom vodnika tenkiste odlazi na službu u Prištinu. U slobodno vrijeme trenirao je bacanje kugle i imao je veliki uspijeh. Krajem 1991 godine dobiva cin potporučnika. U Banjoj Luci ostaje sve do decembra 1991 godine kada je shvatio da će biti rat u Bosni, odlazi u Sarajevo.

Odmah se uključuje u TO BiH. Godine 1992 učestvovao je u mnogim bitkama za odbranu grada (poznatije su Pofalićka bitka, bitka na Poljinama,, Jevrejsko groblje- Grbavica….).

Ubrzo prelazi na Stup gdje biva zamjenik komadanta. Godine 1993. postaje komandant 102. motorizovane brigade (linija odbrane: Stup,Nedzarici, Azici….) Godine 1994. u aprilu sa svojim jedinicama izlazi iz Sarajeva na Nišićku visoravan. Te iste godine dok je bio na bojištu dobiva sina Edina, a biva i ranjen.

Kao komandant 102. motorizovane brigade ostaje sve do kraja rata. Smrt ga je zatekla u njegovoj Žepi, gdje je i rođen. U relativno kratkom životu je postigao mnogo, uvijek je imao cilj i znao je šta hoće. Nije bio od onih koji su puno govorili, ali je sigurno bio onaj koji je puno uradio i ostavio iza sebe.

Sretni su svi oni koji su poznavali Mustafu Džebu. SAMO DA JE TRAJALO DUZE… Ali uspomena na njega neće izblijediti i uvjek ćemo ga čuvati od zaborava…….

 

http://armijabih.net/zaboravljeni-heroj-mustafa-dzebo-heroj-kojeg-moramo-pamtiti-i-cuvati-od-zaborava/

 

 

Komentariši