Tukao oca po naredbi

Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je optuženi Brane Planojević tukao njegovog oca po naredbi Vinka Bojića, upravnika logora “Rasadnik”.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tukao oca po naredbi

 

Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je optuženi Brane Planojević tukao njegovog oca po naredbi Vinka Bojića, upravnika logora “Rasadnik”.

Šefik Hurko je posvjedočio da je s ocem Fejzom bio zarobljen i odveden u “Rasadnik” u augustu 1992. godine. Naveo je da je od novembra upravnik “Rasadnika” bio Vinko Bojić, a njegov zamjenik Brane Planojević.

Hurko je rekao da je Planojević odveo zatvorenika Himzu Brankovića kod upravnika Vinka Bojića, nakon čega se Branković više nije vratio. Potom je Planojević, prema svjedoku, dolazio po neke žene i govorio im da moraju također kod upravnika.

Jedne večeri, kako je naveo, izveden je i on s još nekoliko muškaraca i žena u upravnikovu kancelariju, gdje su osim Bojića bila i četiri srpska vojnika.

“Bojić je kazao Brani da izađe vani, a vojnicima je rekao da će sada gledati porno filmove uživo. Nama je rekao da se skinemo, tjerao da se ljubimo, kaže: ‘Fatajte se’, a potom nas je natjerao da igramo kolo oko vojnika. Oni su mu rekli da je pretjerao”, prisjetio se Hurko.

Svjedok je kazao da je drugog dana zatvorenika Bećira Ćutahiju odveo Vinko Bojić, dok je Brane Planojević s njim i ostalim zatvorenicima bio na radovima.

“Kad smo se vratili, Ćutahija je bio odveden. Čuli su se lupa i jauci. Ja sam mislio vratit će ga, jer su ga i ranije izvodili, i tu sam zaspao. (…) Suljo nam je ispričao da mu je sutradan Vinko naredio da zakopa Ćutahiju. Suljo nam je rekao da ga je iznio u komadima, u kolicima”, posvjedočio je Hurko.

On je naveo da je Bojić izveo i Adila Mušovića, nakon čega se čulo lupanje i pucanj, a da je nakon toga Brane došao i rekao da ga je Vinko poslao po Naila Mušovića, i onda se isto čulo.

“Potom kaže Brane: ‘Hurko mlađi neka izađe.’ Prepao sam se, drhtao sam sav. Tada vidim da vojnici vuku neko tijelo u štalu, mislim Nailovo. (…) Došao je Bojić i kazao mi da utovarim brašno u gepek, i tada sam odahnuo”, rekao je Hurko.

On je napomenuo da je s njima bio zatvoren i Alija Omerhodžić, pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te da je uvečer oko 27. aprila 1994. odveden i da su u smjeni bili i Bojić i Planojević.

“Čuješ pomaganje i motorka se pali. Sutradan je Vinko izveo mog oca da briše krv u njegovoj kancelariji i on mu je pucao iznad glave. Nas su poveli potom do poljskog WC-a, namjerno kraj šahta, gdje sam vidio Alijino odjelo i ruku, ja mislim”, prisjetio se svjedok.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Hurko je kazao da je Bojić jedne prilike tukao njega i oca, nakon čega je naredio njemu da udara oca palicom.

“Potom je rekao: ‘Brane, udaraj ga ti.’ I on je udarao po naređenju. Ni otac ni ja mu to nismo zamjerili”, izjavio je svjedok, dodavši da su zatvorenici bili slobodniji uz Planojevića kada Bojić nije bio tu.

Optužnicom Tužilaštva BiH u osam tačaka su Planojeviću na teret stavljena ubistva, mučenja te pomaganje u silovanju zatočenika u poljoprivrednom dobru “Rasadnik” u Rogatici u periodu od 1992. do 1995. godine. Optužen je da je bio zamjenik upravnika u “Rasadniku” i stražar.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Amir Jamaković, koji je kazao da je kao maloljetnik s ocem bio zatočen u “Rasadniku”. Ispričao je da je Brane Planojević odveo Himzu Brankovića, koga su kasnije ukopali njegov otac i zatočenik Šemso.

“Adila Mušovića je izveo Planojević – isti postupak, čuo se pucanj. Nail je kasnije odveden. Sve isto se čuje”, rekao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, koja je utvrdila da je u istrazi svjedok govorio da su Planojević i Vinko Bojić skupa odvodili zatvorenike, kazao je da su obojica bili tu zajedno.

Optuženi Planojević je tada rekao da je “morao”, a Vijeće ga je tom prilikom, i u nekoliko navrata na ročištu, upozorilo zbog nedoličnog ponašanja.

Suđenje se nastavlja 9. marta.

Komentariši