Počast žrtvama Sjeverina

Dan uoči Dana nezavisnosti BiH posjetio sam Rudo i Priboj te neka povratnička naselja opštine Rudo. Naravno posjetio sam i Spomen obilježje u Sjeverinu (Srbija) Obilježje otetim Bošnjacima muslimanima koji su kasnije svirepo likvidirani i do dan dans se ne zna za njihove kosti. Da im dragi Allah podari obecani Dzenet a njihove egzekutore kazni zasluzenom kaznom. Amin. El-Fatiha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Počast žrtvama Sjeverina

 

Dan uoči Dana nezavisnosti BiH posjetio sam Rudo i Priboj te neka povratnička naselja opštine Rudo. Naravno posjetio sam i Spomen obilježje u Sjeverinu (Srbija) Obilježje otetim Bošnjacima muslimanima koji su kasnije svirepo likvidirani i do dan dans se nezna za njihove kosti . Da im dragi Allah podari obecani Dzenet a njihove egzekutore kazni zasluzenom kaznom. Amin. El-Fatiha.

 

 

Otmica u Sjeverinu je naziv za zločin od 22. oktobara 1992. kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, oteli 16 Bošnjaka koji su iz sela SjeverinSrbija, autobusom pošli u Priboj zbog posla.

Autobus je zaustavljen u selu Mioče (RudoBiH), na putu za Priboj, kuda je redovno saobraćao. Iz autobusa su izvedeni samo pripadnici bošnjačke nacionalnosti – 15 muškaraca i jedna žena, a kamionom koji je bio parkiran ispred kafane „Amfora“ odvezeni su u motel „Vilina vlas“ u Višegradu. Poslije nekoliko dana, ubijeni su a tijela su bačena u Drinu. 

 

Veče uoči ovog događaja, pripadnici iste jedinice oteli su Sabahudina Ćatovića ispred porodične kuće u Sjeverinu i odveli ga u nepoznatom pravcu.

 

Tokom prethodne 24 godine pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve – Medredina Hodžića 2010. godine u jezeru Perućac, dok porodice drugih žrtava i dalje žive u stanju dubokog beznađa zbog nemogućnosti da svoje bližnje sahrane i obilježe mjesto ukopa.

Žrtve otmice u Sjeverinu su:

 1. Meho Hodžić (37)
 2. Mevlida Koldžić–Hodžić (30)
 3. Ramahudin Ćatović (24)
 4. Medredin Hodžić (30)
 5. Mustafa Bajramović (44)
 6. Mehmed Šebo (30)
 7. Idriz Gibović (50)
 8. Hajrudin Sajtarević (37)
 9. Mithad Softić (42)
 10. Derviš Softić (39)
 11. Sead Pecikoza (30)
 12. Mujo Alihodžić (42)
 13. Alija Mandal (38)
 14. Muzafer Hadžić (36)
 15. Ramiz Begović (59)
 16. Esad Džihić (24)

 

Da im dragi Allah podari obecani Dzenet a njihove egzekutore kazni zasluzenom kaznom. Amin. El-Fatiha.

Komentariši