‘PRAVNO-POLITIČKA PROMIŠLJANJA U BOSNI’, KNJIGA O BORBI ZA BIH

Knjiga „ Pravno – politička promišljanja o Bosni „ autora Suada Kurtčehajića promovirana je danas u Sarajevu. Knjiga predstavlja sintezu višegodišnjih medijskih nastupa kojima autor tematizira političke kontroverze u BiH.

 

 

 

‘PRAVNO-POLITIČKA PROMIŠLJANJA U BOSNI’, KNJIGA O BORBI ZA BIH

 

Kroz dosadašnje djelovanje s premijerske pozicije, Aleksandar Vučić je često govorio o odnosima s Bosnom i Hercegovinom i njenim narodima. Važno je za mir i stabilnost, govorio je Vučić, da se relaksiraju odnosi posebno između Bošnjaka i Srba. Međutim malo se na tom radilo unutar same BiH jer je Milorad Dodik čestim ispadima narušavao takve pokušaje. O tome, između ostalog piše u svojoj knjizi “Pravno-politička promišljanja u Bosni”, akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić.

Negiranje genocida, bosanskog jezika, favorizovanje Republike Srpske kao države, nepoštivanje odluka Ustavnog suda. To je samo mali dio onoga čime se Dodik služi kako bi omalovažio državu u kojoj živi. S druge strane novoimenovani srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić veoma je oprezan šta radi i priča. Akademik Kurtćehajić podsjeća na Vučićeve stavove u kojima navodi da su ključevi rješenja na Balkanu u rukama Bošnjaka i Srba. Samo iskrena i dobronamjerna politika može biti garant sigurnosti.

Prof. dr. Suad Kurtćehajić smatra da bi se oficijelna srbijanska politika trebala zvanično odreći Miloševićeve politike, da ukaže na njenu pogubnost i da prizna ono što je konstatirao sud u Hagu, genocid u Srebrenici. 

– Tada bi se moglo razmišljati o integracijama – kaže Kurtćehajić.

A integracija je ono što Evropa očekuje i od Srbije i od Bosne i Hercegovine. Separatizam kojem Dodik teži u tom smislu nije opcija i neće proći, smatraju intelektualci. Evropa ali i svijet danas sve više djeluju kao jedno tijelo.

– Ako zabodete iglu u sjeverni pol jauknut će neko na južnom polu. Toliko je planeta postala globalno selo i ne postoji ništa što nije u vezi sa svim ostalim – rekao je akademik Abdulah Sidran.

Ipak, naše vlasti se često ponašaju suprotno globalnim trendovima. Jedinstva u Bosni nema a tome najviše doprinose političari. Tri naroda imaju tri istine i tri cilja, nema međustranačkog a često ni unutarstranačkog dogovora. Intelektualna elita izgleda danas uzalud upozorava.

– Vlast neće da očepi pola uha a kamoli oba da bi čula ono što govori barem ovaj dio intelektualaca koji je u manjini koji se ne libe da javno govore i da o tome govore pošteno i otvoreno – izjavio je novinar i publicist  Vlastimir Mijović.

A sve što je imao reći akademik Kurtćehajić sažeo je u knjizi “Pravno-politička promišljanja u Bosni.” Ona govori o nesposobnosti onih koji žele štititi BiH i upornosti onih koji bi da je ruše. Ni jedni ni drugi ne uspijevaju pa i dalje živimo po Dejtonskim pravilima koja, prema Kurtćehajiću, nisu dovoljno iskorištena jer da jesu BiH bi jačala a entiteti slabili. 

(Alem Karamešić, Hayat/

Komentariši