Štitkovac postavio najbolji rezultat sezone u svijetu u bacanju kugle

Štitkovac postavio najbolji rezultat sezone u svijetu u bacanju kugle

Najbolji mladi bosanskohercegovački atletičar Nermin Štitkovac u nedjelju je nastupio u Dalmatinskoj ligi u konkurenciji mlađih juniora. Takmičio se u dvije discipline, bacanje kugle i bacanje diska te je u obje popravio lične i državne rekorde.

 

 

 

 

 

Štitkovac postavio najbolji rezultat sezone u svijetu u bacanju kugle

 

Kuglu od 5 kg je Štitkovac bacio 20,62 m te je zasjeo na vrh ljestvice najboljih ovosezonskih bacača kugle do 18 godina. Iza njega je Arttu Korkesalo iz Finske sa hicem od 20,52 m.

Ubjedljivu pobjedu je ostvario u bacanju diska i ostvarenom rezultatom je dodatno popravio lični i državni rekord. U konkurenciji dva takmičara iz Katara, disk je bacio 60,71 metar.

Njegovom formom zadovoljan je i njegov trener Mensur Vrcić.

“Ovaj rezultat u bacanju kugle je izuzetno vrijedan jer s njim zauzima prvo mjesto na IAAF tablicma u 2017. godini. Disk je bacio 60.71 m, što je također državni rekord, koji je i prije on držao sa 58.92 m, sa diskom 1.5 kg u konkurenciji takmičara do 18 godina. S obzirom da se bliži Nairobi i Svjetsko prvenstvo, posebno sam zadovoljan podizanjem forme u pravo vrijeme. Imamo još 16 dana da posložimo neke tehnčke detalje, posebno na disku gdje Nermin ima još puno rezerve”, rekao je Vrcić.

Rezultat Štitkovca u bacanju diska je sedmi u svijetu u ovoj godini.

S obzirom na rezultate i formu, ne trebamo se iznenaditi i medaljama na ovom velikom takmičenju, koje se održava u Keniji od 12. do 16. jula.

Komentariši