Perišić i Zoranović: Vidjela dim iz puške

Njoj je predočena izjava iz istrage u kojoj je kazala da ne može reći ko je ubio njenog amidžu. Svjedokinja je odgovorila da je Perišić ubio njenog oca i amidžu. Pojasnila je da je komšija Hamdo Šetić također tada ubijen, ali da ne može reći ko ga je ubio.

 

 

 

 

 

Perišić i Zoranović: Vidjela dim iz puške

 

Autor: Emina Dizdarević

Datum: 10.05.2017

 

Na suđenju za zločine počinjene 1992. godine u Rogatici, svjedokinja je izjavila da je optuženog Božidara Perišića prepoznala po glasu, dok je Vinka Zoranovića poznavala iz viđenja.

 

Svjedokinja R.S. je tokom unakrsnog ispitivanja kazala da može potvrditi da je Perišić ušao u dvorište kuće u kojoj se krila sa porodicom, u Rogatici.

“On je ušao u dvorište. Rekla sam da sam ga čula. Prepoznala sam ga po glasu… Spominjala sam ga u izjavama. Ja ne znam kako su moju interpretaciju pisali… Poznavala ga po mladežu na licu. Da li je bio na lijevoj ili desnoj strani ne znam. Nije mi teško pogledati u njega. Mislim da ima mladež ili trag od mladeža”, rekla je ona.

Njoj je predočena izjava iz istrage u kojoj je kazala da ne može reći ko je ubio njenog amidžu. Svjedokinja je odgovorila da je Perišić ubio njenog oca i amidžu. Pojasnila je da je komšija Hamdo Šetić također tada ubijen, ali da ne može reći ko ga je ubio.

Opisivajući Perišića, svjedokinja je kazala da je bio u maskirnoj uniformi, naoružan.

Nakon predočenog iskaza iz 2014., R.S. je negirala izjavu da je izvjesni Rajko Ilić pucao u njenog amidžu, dodavši da je moguće da ga je vidjela na udaljenosti od nekoliko metara.

Odbrana je također predočila zapisnik iz istrage u kojoj je izjavila da je čula rafalno pucanje, a kada je izašla vidjela je tijelo oca i Perišića koji drži uperenu pušku prema njemu.

“Ja sam vidjela iz puške se dimi. Logično je… Ja hoću da kažem da je on pucao… Jesam, vidjela sam. Pola metra sam bila udaljena”, pojasnila je ona.

Tužilaštvo BiH optužilo je  Perišića i Zoranovića da su od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice, učestvujući u ubistvima, silovanjima i nezakonitim zatvaranjima.

R.S. je unakrsno ispitivana i na okolnosti seksualnog zlostavljanja u zgradi preko puta Crkvenog doma u Rogatici.

Navela je da nije tačno da je optuženi Zoranović izveo iz Doma i odveo u zgradu. Izjavila je da je po nju došao nepoznati vojnik.

Pojasnila je da je tačna izjava iz istrage u kojoj stoji da je u jednom od stanova ispitivao Zoranović i izvjesni vojnici Nedić i Kuje.

“Tačno da sam ispitivana i biće tačno da sam tu istu noć silovana. To je noć 19.juna. Prva noć kad sam dovedena”, prisjetila se ona.

Prema njenim riječima, nikada ranije nije davala izjave o silovanju, osim što je jednom spomenula da je silovao Vinko Zoranović zvani Joja. Potvrdila je da je i drugu noć izvođena u stambenu zgradu, te da je i tada silovao Zoranović.

“Ne sjećam se ko me je drugu noć izveo iz Crkvenog doma. Ne sjećam se je li me Zoranović izveo… Njega poznajem, nismo se družili. Živio je blizu mene, pozdravljali smo se. Po faci sam ga znala”, ispričala je svjedokinja.

 

http://detektor.ba

 

Komentariši