Muftić – Od pepela do zvijezda

Sarajevski Željezničar, debitant u futsal ligi Bosne i Hercegovine, plijeni pažnju sportske javnosti u našoj zemlji posljednju godinu dana. Klub je atraktivan, prije svega, zbog svog naziva, a i zbog uspjeha koji je postignut za kratko vrijeme..

 

 

 

 

Muftić – Od pepela do zvijezda

Futsal klub Željezničar pozitivan primjer uspješnog sportskog kolektiva.

 

 

Sarajevski Željezničar, debitant u futsal ligi Bosne i Hercegovine, plijeni pažnju sportske javnosti u našoj zemlji posljednju godinu dana. Klub je atraktivan, prije svega, zbog svog naziva, a i zbog uspjeha koji je postignut za kratko vrijeme..

 

Mukotrpan rad

 

Futsal klub Željezničar osnovan je prije više od godinu dana, a u tom periodu uspjeli su uz veliki rad doći do Premijer lige. Prvi čovjek kluba, Ahmed Muftić, za Avaz.ba je govorio o organizaciji i planovima kluba. – Znate da je u današnjem vremenu bilo šta pozitivno teško napraviti, a mi smo u tome uspjeli i to za kratko vrijeme. Teško jeste, ali sa pozitivnim ljudima sve ide lakše. Svi imaju svoje resore i samo na taj način možemo napraviti uspjeh – rekao je Muftić na početku našeg razgovora. Futsaleri koje predvodi trener Haris Rokša u debitantskom nastupu upisali su historijsku pobjedu i najavili odličnu sezonu. Muftić nam je kazao da je cilj Željezničara, ipak opstanak. – Mi smo kao klub velika porodica i borit ćemo se do kraja za Željin grb i dres. Svaku ekipu respektiramo, ali se nikoga ne bojimo. Cilj Željezničara u ovoj sezoni je opstanak. 

 

Podrška lokalne zajednice 

 

U današnje vrijeme opstojnost sportskih klubova je skoro pa nemoguća bez podrške sponzora i lokalne zajednice. Direktor malonogometnog kluba sa Grbavice rekao je da klub ima svoje sponzore, ali i podršku Općine. – Podrška lokalne zajednice je prisutna, pogotovo kada je u pitanju dvorana „Novo Sarajevo“ u kojoj igramo domaće susrete. Pregovaramo i sa raznim ministarstvima, a tu su svakako i naši sponzori koji su u nama prepoznali kvalitetan rad i mi smo im na tome zahvalni – dodao je. .

Također, Muftić je istakao da klub planira pokrenuti akademiju futsala za mlade igrače te da je potpisana saradnja sa zagrebačkim Dinamom..

 

Odnosi sa Upravom fudbalskog kluba odlični 

 

Protekle godine odnosi Sportskog društva i FK Željezničar su bili nategnuti zbog spora u vezi zemljišta i vlasništva koji su kočili izgradnju istočne tribine. Sada su stvari ipak drugačije. – Mi svi skupa činimo Sportsko društvo Željezničar. Nemamo problema niti trzavica. Odnosi su dobri, sve je korektno. Gospodin Duvnjak iz fudbalskog kluba nam je pomogao oko nekih tehničkih stvari, a sve ostale priče su zlonamjerne – kazao nam je. 

 

Francuz Tati umjesto Novoselca 

 

Ekipa Željezničara doživjela je nekoliko promjena u igračkom kadru u odnosu na prošlu sezonu. Otišao je možda i najbolji igrač Dražen Novoselac, ali dovedene su i adekvatne zamjene. – Novoselac je otišao ‘trbuhom za kruhom’ u Švedsku. Ipak, vrata za njega su u Željezničaru uvijek otvorena. Pored kvalitetnih i ciljanih pojačanja doveden je i Francuz Gijome Tati (Guillame Taty) koji je bio na probi u nekoliko premijerligaških klubova – rekao je Muftić..

 

Komentariši