Propala ponovo prodaja fabrike

Vlada RS ni po treći put nije uspjela prodati „Novu Tvornicu prečistača Rogatica“, nekadašnjeg privrednog giganta metalne industrije koji je zapošljavao preko 750 radnika.

 

 

 

Propala ponovo prodaja fabrike

Vlada Republike Srpske ni po treći put nije uspjela prodati „Novu Tvornicu prečistača Rogatica“, nekadašnjeg privrednog giganta metalne industrije koji je zapošljavao preko 750 radnika.

 

Javni poziv za prodaju kompletnog akcijskog kapitala u iznosu od 7,99 miliona KM raspisan je 18. avgusta, sa krajnjim rokom za dostavljanje ponuda od mjesec dana. Pošto se niko nije prijavio krajnji rok je produžen za još jedan mjesec, do 20. novembra, ali ni nakon isteka produženog roka nije bilo interesenata. Pravo učešća na javnom pozivu imala su sva pravna i fizička lica, samostalno ili udružena u konzorcijume. Investiciono razvojna banka RS, vlasnik državnog kapitala kroz fondove, mogla je samo da konstatuje da – nema zainteresovanih kupaca.Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da „postoji šansa stavljanja u funkciju „Nove TPR“ kroz saradnju sa namjenskom industrijom Srbije“ dok direktorka Jadranka Čović kaže da nema nade za fabriku bez novog strateškog kupca jer su tržište, kupci proizvoda i poslovni partneri bespovratno izgubljeni. Vlada RS je polovinom avgusta 2009. godine kupila „Tvornicu prečistača“ iz Rogatice u stečaju za 3,9 miliona maraka i odmah nakon toga, 2010 godine, promijenila naziv preduzeća u „Nova tvornicu prečistača“. Zadržana je osnovna djelatnost kroz proizvodnju pretprečistača vazduha, goriva i ulja i filtera vazduha, goriva, ulja i separatora ulja, uz usluge trećim licima, i sa minimalnim brojem zaposlenih. Čim je postala vlasnik Vlada je preduzeću obezbijedila „finansijsku injekciju“ od 600.000 KM, ali je ono ubrzo ponovo zapalo u krizu, za manje od godinu dana rada.

Političari su nekoliko puta proglašavali da je ponovno pokretanje „TPR-a“ „završena stvar“. Tako je ministar Petar Đokić, u maju 2015. godine, prilikom otvaranja HE „Mesići-Nova“ kod Rogatice najavio „finalizaciju i intenziviranje niza novih projekata poput TPR Rogatica“. Kadar rogatičkog SNSD-a, bivši direktor TPR-a a sada direktor Turističe organizacije opštine Rogatica Predrag Ujić, godine 2015. najavljivao je da dolaze „bolji dani“ za fabriku kao i „ohrabrujuće kontakte sa starim kupcima, novi marketing i razvoj proizvodnje“.

Novi dani došli su samo za partijskog direktora „Nova TPR“ Predraga Ujića koji je sada nezakonito imenovan za v.d. direktora TOOR, jer ne ispunjavama zakonom predviđene uslove za ovo radno mjesto.

I aktuelnom načelniku opštine Rogatica iz SNSD-a Miloradu Jagodiću TPR je već nekoliko puta poslužio kao propagandi trik koji ga je dovodio na naslovne strane medija. Prije samo dva mjeseca Jagodić je najavljivao saradnju sa švedskom firmom „Magnus Thur AB“. Njegova zamjenica Jelena Karadžić, takođe iz SNSD-a, tada je oduševljeno izjavila kako će da „sve proizvedeno ide na švedsko, evropsko i svjetsko tržište, dok bi radna snaga bila domaća uz standarde koje imaju radnici najboljih kompanija u Republici Srpskoj i BiH“.

Vlastodržačka svita u sastavu Đokić-Jagodić, tokom 2015-e godine, u okviru predizborne kampanje za opštinske izbore 2016-e godine, koristila je TPR u propagande svrhe lažiranim informacijama o skoroj saradnji sa Italijanskom kompanijom „UFI filters Grupe“: „Radi se, reče poslanik u Narodnoj skupštini Srpske i predsjednik Opštinskog odbora u Rogatici opozicionog SNSD Milorad Jagodić, o u svijetu poznatom proizvođaču filtera za putničke automobile, motocikle, teška i off-road vozila i neautomobilskog i industrijskog sektora – poljoprivredne mašine, brodski motori, kompresori, viljuškari, građevinske mašine i rudarska oprema. Svoje proizvodne pogone sa više od 4.000 radnika, u čemu su preko pet posto inženjeri i drugi specijalisti, ima u SAD, Italiji, Češkoj, Tunisu, Kini, Japanu, Engleskoj, Portugalu, Poljskoj, Francuskoj i Indiji.“

Jagodić je tada jako uvjerljivo govorio o „boljim danima“ tvornice, a mediji su prenijeli: „Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milorad Jagodić je optimista. On smatra da će Nova TPR-a uskoro postati dio velike porodice UFI filters Grupacije, a to znači bolje dane ne samo za postojeće nego i nove radnike i opštinu kao cjelinu.“ Podjetimo se, to je rečeno u junu 2015. godine, a u novembru 2017. „Novu TPR“ i dalje niko neće.

Sedeća godina 2018. je takođe izborna pa je vrlo izvjesno da će iz Vlade stizati nova, neutemeljena obećanja. Ponovo će fabriku obilaziti ministri i obećavati nove strateške partnere, a lokalni političari ponovo će davati lažna obećanja i lažnu nadu o ponovnom pokretanju „Najnovije TPR“ u kojoj će početi da rade na stotine Rogatičana.

(BN)

Komentariši