Lubarda i Planojević: Ubistvo oca iza kuće

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da su tri vojnika, među kojima je bio optuženi Zdravko Lubarda, 24. jula 1992. godine došli u njenu kuću u Rogatici i “taj dan je iza kuće ubijen moj otac”.

 

 

 

 

Lubarda i Planojević: Ubistvo oca iza kuće

Autor: Emina DizdarevićDatum: 27.12.2017

 

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da su tri vojnika, među kojima je bio optuženi Zdravko Lubarda, 24. jula 1992. godine došli u njenu kuću u Rogatici i “taj dan je iza kuće ubijen moj otac”.

Svjedokinja P-8 je izjavila da je 24. jula 1992. krenula da otvori ulazna vrata i tada je “kundak puške proletio kroz vrata”.

Kada su se vrata otvorila, kako tvrdi, vidjela je tri uniformisana vojnika s crvenim trakama oko glave, a za jednog je kazala da je bio Zdravko Lubarda. Svjedokinja je pojasnila da Lubardu poznaje odranije jer je radio s njenim tatom u fabrici.

Prema svjedokinji, vojnici – koji su govorili ekavicom – natjerali su ih da iziđu iz kuće, a jedan je njenog oca sproveo iza kuće.

“Lubardu sam pitala za oca, a on mi je rekao da ide na ispitivanje. U tom momentu se čuju pucnji iza kuće, s moje desne strane. Cijelo vrijeme pitam zašto se čuju pucnji, govorim da su ga ubili… Lubarda govori: ‘Ne, to je samo zastrašivanje.’ Nakon toga odvode nas u Srednjoškolski centar (SŠC)”, posvjedočila je ona.

Dok je boravila u školi, svjedokinja je pokušavala saznati šta joj se dogodilo s ocem. Uz pomoć poznanika Mirka Planojevića, kazala je, u augustu 1992. je otišla do kuće i zatekla očevo tijelo.

Tokom boravka u školi, svjedokinja je rekla da optuženog nije viđala a da je Ozrena Planojevića imala priliku vidjeti nekoliko puta.

Lubarda i Planojević su optuženi da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u progonu civila Bošnjaka, hapšenjem, nestankom osoba te drugim nečovječnim djelima. U optužnici je navedeno da je Lubarda ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a Planojević kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Svjedokinja P-9 je izjavila da su u julu 1992. u kuću njenih roditelja u Rogatici došla tri uniformisana vojnika. Za jednog od njih je kazala da je bio Lubarda, koji je radio s njenim ocem.

“Jedan od vojnika mi je rekao da uzmem stvari za dijete i da izađem. Izveli su tatu, a potom sam iz kuće čula glasove, viku, vojnike, i tata se obratio: ‘Stanite, ljudi’, i čula sam rafal. Ali nisam vidjela”, opisala je P-9.

Govoreći o sudbini oca, kazala je da jedino što zna jeste da je njena sestra iza kuće vidjela njegovo tijelo u fazi raspadanja. Obje svjedokinje su u sudnici prepoznale optuženog Lubardu.

 

Suđenje se nastavlja 16. januara 2018. godine.

 

http://detektor.ba/lubarda-i-planojevic-ubistvo-oca-iza-kuce/

 

 

Komentariši