Elvir Omerbegović – ŽIVOTNA PRIČA NJEMAČKOG KRALJA HIP-HOPA

Elvir Omerbegović je vlasnik nauspješnije producentske kuće hip-hopa u Evropi. Svoje porijeklo ne zaboravlja i najmanje dva puta godišnje pojećuje oca u Sarajevu. Mladima poručuje da budu aktivni i angažovaniji. „Otac mi je iz Rogatice, a majka iz okoline Valjeva”, kaže Elvir s kojim razgovaramo u njegovoj kancelariji u Düsseldorfu. Iako je rođen u Njemačkoj i poslove uglavnom obavlja na njemačkom i engleskom jeziku, primjećujemo da veoma dobro govori, kako kaže: „naš jezik”.

 

 

 

Elvir Omerbegović – ŽIVOTNA PRIČA NJEMAČKOG KRALJA HIP-HOPA

 

Elvir Omerbegović je porijeklom iz Rogatice, u mladosti slušao Merlina i Jabuku, danas prodaje milione nosača zvuka, ali nije zaboravio BiH!

 

Elvir Omerbegović je vlasnik nauspješnije producentske kuće hip-hopa u Evropi. Svoje porijeklo ne zaboravlja i najmanje dva puta godišnje pojećuje oca u Sarajevu. Mladima poručuje da budu aktivni i angažovaniji.

 

U životu se ne može brzo zaraditi mnogo novca. Za to je potrebno vrijedno i angažovano raditi. Ništa ne dolazi samo po sebi. Ovako se ukratko može formulisati poruka Elvira Omerbegovića, vlasnika Selfmade Recorda, koji sa više od 40 albuma i blizu deset miliona prodatih nosača zvuka, definitivno spada u najuspješnije hip-hop producente u Evropi. Elvira život nije mazio. Odrastao je u dosta problematičnoj četvrti u Mettmanu kao dijete gastarbajtera iz bivše Jugoslavije.

„Otac mi je iz Rogatice, a majka iz okoline Valjeva”, kaže Elvir s kojim razgovaramo u njegovoj kancelariji u Düsseldorfu. Iako je rođen u Njemačkoj i poslove uglavnom obavlja na njemačkom i engleskom jeziku, primjećujemo da veoma dobro govori, kako kaže: „naš jezik”.

„Trenirao sam košarku sa našim ljudima. Kao dijete sam išao i u jugoslovensku školu. Imao sam djevojku koja je, kao izbjeglica, živjela u Švedskoj i s njom sam uglavnom govorio naš jezik”, kaže Elvir.

Samo neke od zlatnih i platinastih ploča na zidu Elvirove kancelarije

elvir-omerbegovic

Kao mladić dosta je slušao muziku sa prostora bivše Jugoslavije. Tu su se najviše isticali Crvena Jabuka, Divlje jagode, Parni valjak, Dino Merlin, Oliver Dragojević… Paralelno sa muzikom sa prostora bivše Jugoslavije je slušao i hip-hop, ali nije ni slutio da će samo nekoliko godina kasnije imati titulu „President of Rap von Universal Deutschland”.

Od košarkaša do repera

„Do dvadesete godine sam se profesionalno bavio košarkom. Sa 16 godina sam igrao košarku i u Americi. Kada je došlo vrijeme da ozbljno odlučujem kako će izgledati moja budućnost onda sam shvatio da mi košarka ne nudi dobru finansijsku budućnost i da se ne isplati baviti tim sportom. U Njemačkoj se teško može živjeti od igranja košarke”, kaže Omerbegović koji još uvijek rekreativno igra i četiri puta sedmično trenira košarku.

„Odrastao sam u problematičnoj četvrti. Ako odrastaš u sredini u kojoj osjećaš da si u opasnosti, onda brže sazriješ. Na taj način gubiš dio djetinjstva, što je na jedan način žalosno. Zbog toga sama bio sretan što sam se rano počeo baviti sportom i mislim da me to izvuklo iz dosta problema.”

Neizvjesna budućnost muzičkog producenta

Elvir Omerbegović teško razdvaja privatni od poslovnog života

Nakon što se sa 20 godina prestao profesionalno baviti košarkom, Elvir upisuje fakultet i počinje studirati sociologiju. Svoju izdavačku kuću je počeo graditi sa 24. godine. Prvi reperi, s kojima je počeo bilježiti uspjeh, bili su Kollegah i Farid Bang. Sa albumima „Mlad, brutalan i zgodan 2″, Selfmade Record je postigao veliki uspjeh. Danas je jedan kompletan zid Elvirove kancelarije okićen zlatnim i platinastim pločama koje dobija za izdate albume. Inače, u Njemačkoj se zlatna poloča dobije ukoliko je album prodat u više od 100.000 primjeraka, a platinasta za duplo veći tiraž. Među nagradama su i četiri nagrade ECHO, najveće muzičke nagrade u Njemačkoj.

Elvir Omerbegović je za razliku od drugih izdavačkih kuća, veoma rano spoznao značaj socijalnih mreža. 2005. godine je za šefa marketinga imenovao, tada, 18-godišnjeg Thomasa Burkholza s kojim je zajedno donio odluku da klasične reklame poput plakata i spotova na radiju i tv više neće biti u centru njihove pažnje. Koncentracija je usmjerena na socijalne mreže. Najvažniji digitalni kanali Selfmade Recordsa su Spotify i Youtube.

Iako mu je kako kaže teško odvojiti privatni od poslovnog života, Elvir Omerbegović ipak ima vremena za rodbinu i prijatelje. „U Njemačkoj poznajem puno ljudi sa prostora bivše Juge. Sebe vidim kao svjetsku osobu i rado se družim s ljudima, bez obzira koje su vjere i odakle dolaze”.

Poslovne obaveze, putovanja na relaciji Njemačka-SAD, koncerti i košarka ipak ga ne sprečavaju da najmanje dva puta godišnje ode u Sarajevo i posjeti oca koji se u BiH iz Njemačke vratio prije pet godina. Kada je u Sarajevu, s ocem razgovara o politici, muzici, sportu. Jede ćevape i krempitu, a često raspali i roštilj, kaže.

„Moji roditelji su kao gastarbajteri normalno zarađivali u Njemačkoj. Uvijek mi je bilo jasno da, kada budem malo stariji, moram pomagati moju familiju. To se i ostvarilo. Kad sam bio mlad, bilo me strah da će roditelji ostati bez posla. Niko mi nije objasnio da živimo u zemlji u kojoj postoji socijalna mreža koja će da te zaštiti. Uvijek me je bilo strah da ćemo, ako roditelji ostanu bez posla, ostati na cesti i umrijeti od gladi.”

 

Na svu sreću to se nije dogodilo. Omerbegović počinje nizati uspjeh za uspjehom. Kollegah je jedini njemački umjetnik koji je uspio izboriti prvo mjesto na međunarodnoj Spotify Charts listi. Mlad, ambiciozan, uspješan i veoma organizovan, Omerbegović ne posustaje. Mladima, Omerbegović šalje i jasnu poruku: „Nemojte očekivati da će se nešto samo od sebe dogoditi. Mislim da ljudi, dok su mladi, odrastaju sa iluzijama, puno gledaju televiziju i očekuju neke velike stvari. Međutim, velike stvari se ne događaju bez tvog angažmana”, kaže „President of Rap”. 

 

http://novi.ba/clanak/119638/zivotna-prica-njemackog-kralja-hip-hopa-elvir-omerbegovic-je-porijeklom-iz-rogatice-u-mladosti-slusao-merilina-i-jabuku-danas-prodaje-milione-nosaca-zvuka

 

 

Komentariši