Federalno ministarstvo raseljenih osoba otvorilo tri javna poziva za zapošljavanje povratnika

Federalno ministarstvo raseljenih osoba otvorilo tri javna poziva za zapošljavanje povratnika

Federalno ministarstvo raseljenih osoba otvorilo tri javna poziva za zapošljavanje povratnika

 

 

 

 

 

 

Federalno ministarstvo raseljenih osoba otvorilo tri javna poziva za zapošljavanje povratnika

 

 

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica obavještava sve građane Bosne i Hercegovine u oba entiteta koji imaju status povratnika da su u toku tri javna poziva za podršku zapošljavanju i samozapošljavanju ove populacije.

 

Poljoprivredne djelatnosti

 

Prvi javni poziv je za podršku zapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2018. i 2019. godine koji traje do 19. 2. 2018. godine.

Program obuhvata dodjelu poljoprivrednih mašina i priključaka, plastenika, sadnica drvenastog i jagodičastog voća, opreme za pčelarstvo, mljekarstvo, uzgoj pilića, obnovu i izgradnju stajskih objekata, kao i dodjelu sredstava za nabavku sitne i krupe stoke, mehanizacije i repromaterijala za održavanje poljoprivrednog gazdinstva.

Više detalja o uslovima i kriterijima za dodjelu možete pročitati u tekstu javnog poziva, koji je dostupan na stranici Ministarstva, kao i obrazac prijave i projektnog prijedloga.

 

Mala privreda

 

Drugi javni poziv ima za cilj zapošljavanje povratnika u maloj privredi, a također se odnosi za period od dvije godine (2018. i 2019.) koji traje do 27. 2. 2018. godine.

Pravo prijave imaju pravna i fizička lica koja su osnovana kao poslovna, s ciljem ostvarivanja profita. Riječ je o malim firmama, koje imaju do 15 zaposlenih, te su spremne zaposliti najviše pet novih zaposlenika, koji imaju status povratnika.

Više detalja dostupno je u punom tekstu javnog poziva za malu privredu, koji je dostupan online, kao i obrazac za finansijski plan ulaganja, prijavni obrazac, te program Zapošljavanje povratnika u maloj privredi.

 

Investicijski projekti

 

Treći javni poziv predviđa podršku investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika u periodu 2018. i 2019. godine, a traje do 6. 3. 2018. godine.

Pravo prijave imaju pravna i fizička lica, koja su osnovana s ciljem ostvarivanja profita kroz vršenje registrirane djelatnosti. Riječ je o mikro, malim i srednjim preduzećima, koja imaju minimalno pet zaposlenih, te će kroz podršku zaposliti najmanje pet novih zaposlenika, koji imaju status povratnika.

Više o detaljima ovog javnog poziva pročitajte u punom tekstu, a na stranici Ministarstva su dostupni i finansijski plan ulaganja, obrazac za prijavu i program.

“U idućem periodu, bit će raspisano još nekoliko javnih poziva s ciljem zapošljavanja i podrške povratnicima, te sve zainteresirane građane pozivamo da prate javne pozive putem Facebook stranice federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića i Facebok stranice Ministarstva ili web stranice Ministarstva”, saopćeno je.

 

Klix.ba

 

Komentariši